A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:55TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Mégis fizet a görög államcsődre kötött biztosítás

Vágólapra másolva!
Görögországban adósságátstrukturálási "hitelesemény" történt - tette közzé péntek esti londoni állásfoglalásában a tőzsdén kívüli származékos befektetési termékek forgalmazását szabályozó globális testület, az International Swaps and Derivatives Association (ISDA).
Vágólapra másolva!

A görög csőd esetére kötött származékos biztosítási ügyletek (úgynevezett cds-ek) ezzel aktiválódnak, vagyis kifizetik a befektetőket. Ez azért fontos, mert múlt csütörtökön az ISDA egyszer már úgy döntött, hogy nem fizet, mert az adott körülmények között nem állt fenn a csődesemény, azaz Görögország akkor nem volt fizetésképtelen. A döntés megdöbbentette a piacokat, sok elemző és befektető úgy értelmezte azt, hogy a cds nem más, mint egy átverés.

Azóta viszont új helyzet állt elő, a görög kormány ugyanis egyes befektetőket akaratuk ellenére kényszerített arra, hogy csatlakozzanak a kötvénycsereprogramhoz, vagyis fogadjanak el kisebb értékű állampapírokat a jelenlegiek helyett. Az ISDA pénteki közleménye szerint a tizenöt tagból álló bizottsága egyhangúan hozta meg az új döntést.

Önkéntesen a hitelezők 86 százaléka csatlakozott, a görög kormány pedig kiterjesztette a veszteségleírást az összes olyan befektetőre, akiknél Görögországban kibocsátott állampapír van. Ezzel elérte, hogy a 206 milliárd eurós magánhitelezői kötvényállomány 96 százalékánál leírják a veszteséget, amivel százmilliárd eurótól szabadul meg a görög állam.

A Reuters hírögynökség beszámolója szerint a piacok alig reagáltak az ISDA bejelentésére. A hírügynökség úgy tudja, a cds-ek aktiválódásával maximum 3,16 dollárnyi kifizetésre kerülhetne sor, de nyilván nem éri majd el ezt a mértéket, hiszen a befektetők vesztesége nem százszázalékos. A pontos összegről március 19-én döntenek.

A nemzetközi hitelminősítők már akkor gyakorlatilag kimondták Görögországra a csődhelyzetet, amikor felvetődött, hogy a veszteségleírást kiterjesztik azon hitelezőkre, akik azt nem vállalták önként. A görög intézkedés hivatalossá válása után pedig a Fitch részben nem törlesztő kategóriába sorolta az országot.

Az IMF kész 28 milliárd eurót hitelezni

Eközben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke közölte, a szervezet a jövő héten egy Görögországnak négy évre nyújtandó, 28 milliárd eurós hitelkeretet tartalmazó javaslatról fog tárgyalni. A második görög mentőcsomag IMF-es része összegszerűen nem meglepetés, a négyéves időtartam viszont egy évvel hosszabb a szokásos IMF-programoknál.

Lagarde azt is mondta, hogy a Görögországnak nyújtandó segítség alapfeltétele a gazdasági versenyképesség javítása és a mélyreható strukturális reformok végigvitele érdekében tett erőfeszítés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!