A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyógyszereket vontak ki az árcsökkentés miatt

Vágólapra másolva!
A kényszerű árcsökkentés miatti nyomott áron már nemhogy nem éri meg, de egyenesen veszteséges egyes gyártóknak a magyarországi forgalmazás - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Nemcsak tápszereket, hanem prosztatabetegségre és vércukorszint-szabályozásra szolgáló készítményeket is kivontak az év eleje óta a gyógyszergyártók Magyarországról a kényszerű árcsökkentés miatt - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a 376 milliárd forintos gyógyszerkasszából 23 milliárd forintot költött tavaly az egészségbiztosító a koleszterincsökkentők támogatására. Ez az összeg az idén egészen biztosan csökkenni fog, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számításai szerint akár 10-14 milliárd forinttal is, miután a gyártókat az árak mérséklésére kényszerítette az egészségügyi kormányzat.

A Világgazdaság szerint a kényszerű árcsökkentés miatt több koleszterincsökkentő havi adagjához is hozzá lehet jutni már száz forint alatt, ez még akkor is rendkívül alacsony termelői árat jelent, ha ezeket az orvosságokat 80 százalékos támogatással lehet kiváltani. Ilyen nyomott áron már nemhogy nem éri meg, de egyenesen veszteséges egyes gyártók számára a magyarországi forgalmazás - mondta a Világgazdaságnak Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének főtitkára. Szerinte nem zárható ki, hogy több cég is úgy dönt, kivonja termékeit a magyar piacról.

A döntésre az is hatással lehet, hogy éppen a koleszterincsökkentők esetében áprilistól az orvosok nem írhatnak fel konkrét gyógyszert, csak a hatóanyagot jelölhetik meg a recepteken.

A gyógyszerészek az árrésbevétel miatt abban érdekeltek, hogy drágább orvosságot vegyen a beteg, a kormányzat azonban az olcsó készítmények ajánlásában akarja érdekeltté tenni a patikusokat. Az ösztönző rendszerben az első háromnegyed évre 2,7 milliárd forintot kapnak a gyógyszertárak, ez várhatóan csak részben pótolja majd a bevételkiesést - mondta a Világgazdaságnak a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!