Már Kína is csak 7,5 százalékos növekedésre számít

Vágólapra másolva!
Csökkenő gazdasági teljesítményre számít a kínai vezetés. Ven Csia-pao kormányfő ennek ellenére kilencmillió új munkahelyet és a lakosság életkörülményeinek javítását ígérte a parlament évenkénti ülésszakának nyitóülésén. Bejelentették azt is, hogy korlátozás nélkül használható a jüan a nemzetközi üzleteknél.
Vágólapra másolva!

Kína az idén 7,5 százalékos gazdasági növekedést irányzott elő, és 4 százalék körüli inflációt vár - derült ki a kínai miniszterelnök beszámolójából, amely hétfőn hangzott el a parlament éves ülésszakának plenáris ülésén.

Ven Csia-pao szerint Kína a belföldi kereslet növelésére törekszik, amit a fogyasztási hitelek bővítésével is ösztönöznének. Emellett többet költenek majd a szociális szolgáltatásokra, növelik az alacsony, illetve közepes jövedelmű csoportok bevételeit - mondta.

A kormányfő 9 millió új munkahelyet ígért, igazságosabb jövedelemelosztást, a lakosság életkörülményeinek javítását, a piac felügyeletét, az élelmiszer- és gyógyszerárak, valamint a szolgáltatások árának ellenőrzését.

Ven Csia-pao szerint fellépnek a piacot manipuláló hamis információk, a spekuláció ellen, továbbá reformokra számíthat a vidéki lakosság, bővítik az infrastruktúrát, fejlesztik az agrártermelést és a gazdálkodók jövedelmét. A kormány reális szintre szorítaná le az ingatlanárakat. Az ötmillió hamarosan elkészülő szociális lakás mellé további 7 millió építését tervezi.

A nemzetvédelem, a fegyveres erők fejlesztéséről szólva Ven Csia-pao a legfontosabbnak azt a képességet nevezte, amely az információs társadalom korában alkalmassá teszi a haderőt egy helyi háború megnyerésére. A kínai parlament ülésszakához kapcsolódóan korábban közzétették, hogy a védelmi kiadásokat az idén 11,2 százalékkal növelik az előző évihez képest.

Újabb lépést tesz a jüan nemzetközi használata felé

Mostantól Kína egész területén, előzetes engedély nélkül használható a jüan a határokon átívelő üzletek számlázása és kifizetése során - jelentette be a kínai jegybank (PBoC) a hétvégén.

A kínai kormány először 2009 júliusában 365 kiválasztott cégnek engedélyezte a jüan használatát a nemzetközi tranzakciókhoz, ez után 2010-ben 20 közigazgatási egység 60 ezer vállalatának adta meg ezt a jogosultságot. A vezetés tavaly augusztus végén az egész országra kiterjesztette a programot, ám a jüan használatát továbbra is előzetes engedélyhez kötötte - ezt oldotta fel az új rendelet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről