A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kikészítette Európát a spanyol kudarc

Vágólapra másolva!
Emelkedett a spanyol állampapírok hozama a kormány takarékossági programjának múlt heti nyilvánosságra hozatala utáni első aukción - írta a Wall Street Journal (WSJ) amerikai üzleti lap internetes kiadása. A kedvezőtlen hír nyomán az euróövezetben megugrott az úgynevezett periféria-országok CDS felára. Mindkét fejlemény a befektetők aggodalmának növekedésére utal.
Vágólapra másolva!

Szerdán Spanyolország 2,6 milliárd eurónyi államkötvényt értékesített, ami épphogy meghaladja a kitűzött mennyiség alsó határát. Ezzel már az idei évre előirányzott 86 milliárd eurós kölcsönfelvétel 46 százalékánál jár a spanyol állam.

A szerdai kibocsátáson a hároméves kötvények átlagos hozamszintje - tehát az a kamatfelár, amelyért a befektetők hajlandók finanszírozni az országot - 2,89 százalékra emelkedett az előző, március 15-ei aukció 2,44 százalékos szintjéről. A hosszabb futamidejű papíroké is nőtt, 3,38-ről 4,32, illetve 5,16-ról 5,34 százalékra.

A WSJ által megkérdezett elemzők szerint a befektetők bizalmatlansága azt mutatja, hogy az Európai Központi Bank közelmúltbeli forrásbővítő intézkedéseinek a pozitív hatása lassan elenyészik. A rossz hír hatására az euró az összes fontos devizával szemben gyengülni kezdett, és lefelé húzta a forintot is.

Jobban sikerült a szintén az eurózóna sebezhető országai közé sorolt Portugália szerdai aukciója, melyen összesen 1,5 milliárd euróért keltek el állampapírok. A 18 hónapos kötvény 4,537 százalékos átlagos hozama nagyjából megfelel annak, amit a közel egy éve kapott 78 milliárd eurós mentőcsomag után fizet az ország. A kötvény iránti kereslet a meghirdetett mennyiségek majdnem a duplája volt.

A spanyol aukció után meredeken megugrott az euróövezet gyengébb pénzügyi helyzetű (perifériális) államainak törlesztéskockázat-biztosítási árazása. A Markit Financial Information Services londoni adatszolgáltató a spanyol állampapírok törlesztési leállására köthető biztosítási ügyletek (CDS) hatalmas, 20 bázispontos emelkedéssel 457 bázispontra nőtt. Ez az idei év eddigi legmagasabb spanyol CDS-árazása - azt jelenti, hogy tízmillió euró ötéves spanyol államkötvényre jelenleg 457 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak biztosítási tranzakciókat.

A Markit adatai szerint a spanyol CDS-drágulást követte az olasz (25 bázispont), a belga (9 bázispont) és az ír (6 bázispont) CDS-ügyletek díjszabásának emelkedése. A Markit elemzőinek megfogalmazása szerint a spanyol kötvényértékesítés "pörölycsapásként" hatott a piacra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!