Barátkozik a Mollal a horvát kormány

Vágólapra másolva!
A Mol résztulajdonában levő INA olajtársaság elnöke, Áldott Zoltán szerint a horvát kormány a befektetések dinamizálását fontos célnak tartja, és ez a cégben ugyancsak nagy tulajdonosi részesedéssel rendelkező horvát állam és a Mol közötti viszony érdemi javulását fogja eredményezni.
Vágólapra másolva!

A kormányváltást követően megváltozott Horvátországban az INA-val és legnagyobb tulajdonosával, a Mollal kapcsolatos hozzáállás, s úgy tűnik, az új kabinet az olajcéghez hasonlóan a befektetések megkönnyítését és dinamizálását helyezi előtérbe - nyilatkozta Áldott Zoltán, az INA elnöke az MTI-nek. A társaság jelentős összegeket fordít a kutatásra és a termelésre, de a horvát olajfinomítók és a töltőállomások korszerűsítése is kiemelt cél.

Az igazgatóság elnöke úgy látja, a tavalyi választási év miatt egyfajta figyelemelterelésként érték kritikák, támadások a Molt és a horvát olajcéget. Az új parlament és az új kormány megalakulásával más dolgok kerültek előtérbe, s az üzletmenetnek is sokkal többet használ a figyelem megváltozott iránya. Kifejtette: a Molnak és az INA másik meghatározó tulajdonosának, a horvát kormánynak közös érdeke, hogy az INA az országban és a régióban is erős pozícióval rendelkezzen, s minél nagyobb piaci szeletet hasítson ki.

Áldott Zoltán elmondta: tudnak arról, hogy a kormány két minisztert is delegálna az INA vezető testületébe. "Ez nekünk azt sugallja, hogy Horvátország igen nagy súlyt kíván adni az INA-nak, ami megtisztelő", ráadásul nem újdonság, hiszen 2011 elejéig hasonló struktúrában működött a cég vezetése.

Horvát lapértesülések szerint a Mol heves bírálóját, Davor Sternt rakja ki az fb-ből a horvát kormány. Bekerül viszont a felügyelőbizottságba a gazdasági tárcát vezető és a kormányfő-helyettesi pozíciót is betöltő Radomir Cacic és a pénzügyminiszter, Slavko Linic. (A Caciccsal még a választások előtt készült interjúnkat itt olvashatja.)

Fejlesztenek

Az INA elnöke elmondta, a vállalatvezetés megítélése szerint a töltőállomások és finomítók fejlesztésére, valamint a nemzetközi és horvátországi kitermelésre kell fordítani a nyereséget, de erről a döntést a következő hónapokban hoz a cég közgyűlése. Horvát lapinformációk szerint erre hajlik az új kormány is, amihez Áldott Zoltán annyit tett hozzá: nekik is erről van informális értesülésük, "más most a hozzáállás, a gazdasági növekedés felgyorsításában a kormány a befektetéseket helyezi előtérbe".

Idén úgy tervezték, hogy Szíriából nem folyik be bevétel, mert nem tudni, meddig tart a polgárháborús helyzet. Ráadásul "érzékeny" pillanatban állt be szünet a termelésben, mert az éves eredményhez jelentős részt adott a szíriai olaj és gáz. Az INA által az egymilliárd dollárt meghaladó befektetések után az első években a legnagyobb a termelésből való részesedés, ami később már arányaiban kisebb mértékű lesz.

A horvát kormány és a Mol közötti 2009-es megállapodás szerint az alapvetően szociális okokból hatóságilag meghatározott lakossági gázár miatt veszteséges gázüzletágat a kormány leválasztja az INA-ról, de ez még nem történt meg. Kifejtette: már csak egy szűk része van náluk az üzletmenetnek, mert a korábbi cégleválasztások után az INA csupán kereskedőként és saját kitermelésének értékesítőjeként érdekelt. "Nekünk most az a célunk, hogy a gázüzletágat az adott körülmények között a leghatékonyabban működtessük" - jelezte.

Az Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen a Molt is érintő korrupció gyanújával folyó perről azt mondta: ő is csak kívülről figyeli a fejleményeket. A fontos az, hogy világosan kiderüljön a bíróságon is: teljesen alaptalanok a vádak, a Mol mindig a mindenkori hatályos jogszabályok szerint járt el.

Az INA-val szemben folytatott ügyészségi és piacfelügyeleti (HANFA) vizsgálatokról kifejtette: a HANFA által hosszú időre felfüggesztett tőzsdei kereskedés ellen nagyon sokszor felemelték a szavukat, s végül a részletes vizsgálat összességében "nem drámai változásokat" javasolt. A vállalat információkezelési, közzétételi rendjében ezeket végre is hajtották, majd ezután a felügyelet azt állapította meg, hogy "az INA Horvátország egyik legtranszparensebben működő cége" - idézte fel Áldott Zoltán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről