A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hallani sem akarnak a fociadóról a kocsmák

Vágólapra másolva!
Megdöbbentek a kocsmák, de nem hajlandóak fizetni azért, hogy közvetíthessék a futball-Eb-t és az olimpiát. A köztévé jogdíjat hajtott volna be rajtuk, de végül letett erről a tervéről. Van olyan kocsmatulaj, aki fél a retorziótól, van viszont olyan is, akit nem érdekel a díj, legfeljebb külföldi adóról és nem a magyar köztévéről adja a meccseket.
Vágólapra másolva!

Nem vagyok hajlandó fizetni - mondták hol nyugodtan, hol feldúltan a kocsmatulajdonosok, amikor az [origo] megkereste őket a kérdéssel, hallottak-e arról, hogy a futball Európa-bajnokság és az olimpia közvetítéseiért az eddigi díjakon felül kellene fizetniük jogdíjat.

Cikkünk megjelenése után azonban változott a helyzet. Szerda este az MTVA közölte, hogy a szervezet vezérigazgatója, Böröcz István áttekintette a nyilvános közvetítések kötelező díjfizetése kapcsán kialakult helyzetet, és úgy döntött, az MTVA átvállalja a nyilvános közvetítések után fizetendő díjakat. Így lehetővé válik, hogy külön költség nélkül a kis- és nagyrendezvényeken, szórakozóhelyeken, kiskocsmákban és más közösségi helyeken láthatóak legyenek a sportesemények.

Más volt a terv

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) korábban közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a közvetítések jogát ők szerezték meg, ezért "bárki, aki kivetítést szervezne, köteles az MTVA-t megkeresni és vele megállapodást kötni". Tóth A. Péter, a projekt és a szerződések koordinációjával megbízott Krea-Trend Kft. ügyvezetője a szerdai döntés előtt az [origo] kérdésére elmondta, hogy 10-15 szerződés áll jelenleg előkészítés alatt, ezenkívül 50 másik partnerrel folyik érdemi tárgyalás, árajánlat-egyeztetés, de még egy rendezvényszervezővel vagy kocsmával sem kötöttek szerződést.

Az alap nem sok időt hagyott volna a futballszurkolókra és olimpiát nézőkre váró vendéglátósok számára. A Nemzeti Sport napilap keddi számában megjelent egy közlemény az MTVA-tól, amely a jogdíjra hívta fel a figyelmet korábbi, május 4-i dátummal csak az alap honlapján találtunk felszólítást. Tóth A. Péter azt mondta, széles körnek elküldték az információkat, a Nemzeti Sportban megjelentetett közlemény mellett a Kossuth Rádióban is közöltek erről információt.

A szóban forgó közlemény értelmében a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság nyitómeccsét elvileg csak akkor közvetítheti egy kocsma vagy bármilyen kereskedelmi célú rendezvényszervező, ha megszerezte az engedélyt, illetve be is fizette a díjat. Erre már három hetük sincs a kocsmáknak, miközben az általunk megkérdezett helyeken nem is tudtak erről a kötelezettségről.

Fel sem merült benne, hogy fizessen

Ilyen például az a budapesti, közepes forgalmú kocsma, amelynek vezetője csak szóbeszédként hallott arról, hogy létezik valami hasonló díj, de erről is csak úgy, hogy azoknak kell fizetniük, akik tömegrendezvényt szerveznek. Arról, hogy neki is kellene fizetnie, az [origo]-tól értesült. A tulajdonos szerint a legutóbbi foci-világbajnokságon nem kereste őket senki, ezért fel sem merült benne, hogy fizetnie kellene, az meg végképp nem, hogy neki kellene utánajárnia, mikor és kinek kell a díjat adni. "Nekem kötelességem mindennap a sportcsatornák oldalát végigböngészni?" - tette fel ingerülten a kérdést.

Tart ugyanakkor attól, hogy retorzió éri, ezért kérte, hogy véleménye csak úgy jelenjen meg, hogy nem beazonosítható, melyik kocsmáról van szó. Szerinte elképzelhető, hogy meccs közben megjelenik majd egy ellenőr, és pótdíjjal fenyegeti meg őket. A kocsmatulajdonos azért is felháborítónak tartja a díjfizetést, mert már eleve fizetnie kell a zenei jogdíjakat szedő Artisjusnak. "Ha már fizetek, akkor miért kellene tudnom, kinek fizessek még?" - jegyezte meg.

Az MTVA viszont külön felhívja a figyelmet arra, hogy az Eb és az olimpia díját "függetlenül az Artisjus részére fizetendő egyéb jogdíjtól" kell befizetni. A kocsmatulajdonos, aki bevallása szerint több százezer forintot fizet évente az Artisjusnak, határozottan kijelentette, hogy "nem hajlandó kétfelé fizetni". Szerinte a kiskocsmáknak ezek a díjak kitermelhetetlenek.

Több százezer forintos díj

Az MTVA közleményéből kiderült, hogy a kocsmák jellemzőitől, elsősorban a befogadóképességüktől függ a díj mértéke (részletesebben lásd keretes írásunkat). Tóth A. Péter, a Krea-Trend Kft. ügyvezetője az [origo]-nak elmondta, egy vidéki kiskocsmának (30 fő alatt) 50 ezer forintjába kerül a teljes foci EB közvetítési jogának megvásárlása, az olimpia ugyanekkora költséget jelent. A nagyobb, 300 fő fölötti befogadóképességű rendezvények, például plázák projektoros kivetítése legfeljebb 600 ezer forintba kerül mind az EB, mind az olimpia esetében, a kettőre együtt viszont kedvezmény jár, 950 ezer forintért megkapják a rendezvény szervezői.

Tóth A. Péter elmondása szerint az MTVA feladata begyűjteni a nem fizetőktől a díjat. A közleményében megfenyegette azokat, akik kereskedelmi céllal, nyilvánosan, de engedély nélkül vetítenék a sporteseményeket, hogy ez "a közvetítési jogok súlyos megsértését jelenti, így az ilyen cselekmények minden esetben az elmaradt díjak és keletkezett károk megtérítésére irányuló jogi eljárásokat vonnak maguk után".

Van másik csatorna is

"Sok sikert kívánok nekik a behajtáshoz. Nem hiszem, hogy bárki fizet nekik egy fillért is" - mondta az [origo]-nak Pataki László, a Champs Pub sportközvetítésekre szakosodott kocsma ügyvezetője. A kocsmavezető e-mailben kapott értesítést a jogdíjról, vélhetően azért, mert járt már náluk a közmédia sajtótájékoztatót tartani. Pataki László "viccesnek" és "érdekesnek" tartotta, hogy az MTVA előállt ezzel a díjjal, ugyanakkor hozzátette, hogy nem aggódik, mert az ügyvédje szerint jogellenes a díj behajtása. Ha neki fizetnie kell a meccsekért, akkor ő is kap az MTV reklámbevételeiből azért, mert közönséget szerzett az adásaira? - érvelt az ügyvezető.

Pataki László azért sem tart a díjtól, mert a Champs Pub pont a sportközvetítésekre specializálódott, ezért "van tizenöt másik csatornám, ahol adják a meccseket". Elkapkodhatták a közleményt, talán a nagyobbakra gondolhattak - mondta a kisebb kocsma tulajdonosával egybehangzóan, hogy ő sem hitte el, hogy ez a díj rájuk is vonatkozna, és nem csak a nagy kivetítős, alkalmi rendezvényhelyszínekre.

Az MTVA közleménye viszont egyértelműen fogalmaz: nemcsak az eleve a sportesemények kivetítésére létrehozott rendezvények fizetnek, hanem azok a vendéglátó egységek is, amelyeknél a vetítéshez valamilyen "bevételszerzéssel járó vagy bevételszerzésre alkalmas kereskedelmi tevékenység kapcsolódik". A sörárusítás ebbe a kategóriába esik.

A projektor fényerejétől is függ a díj

Azoknak, akik nyilvánosan és kereskedelmi céllal akarnak meccseket vetíteni, az MTVA vagy a partner szervező cég, a Krea-Trend Kft. e-mail címére kell küldeniük a jelentkezésüket. A kocsmáknak ki kell tölteniük egy információs adatlapot, amely huszonkét különböző adatra kérdez rá. Ezek többsége Tóth A. Péter szerint az UEFA-kérdőíve miatt került bele, az árat nagy részben a helyszín és a befogadóképesség befolyásolja. Az azért számukra is gyanús lehet, ha egy 150 fős rendezvényre egy LCD-tévét jelentenek be.

Ezek között meg kell adni, hogy a labdarúgó-Eb és az olimpia közül melyiket közvetítenék, mely napokon, kocsmáról vagy direkt rendezvényről van szó, szednek-e belépőt, mekkora a hely befogadóképessége. Az MTVA-t valamiért az is érdekli, hogy ha valaki projektorral akar meccset vetíteni, akkor mekkora az eszköz fényereje, illetve mekkora a kivetítés felülete. A televíziót használó kocsmáknak csak azt kell megadniuk, hogy hány tévét üzemeltetnek, és azoknak hány négyzetméter a felülete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!