Óriási feszültség a 2013-as költségvetésben, százmilliárdokért tartják a markukat a tárcák

Matolcsy György, költségvetés, megszorítások, gazdaság
Vágólapra másolva!
Csaknem ezermilliárd forint pluszforrást kérnek a minisztériumok a kormánytól a szűkre szabott 2013-as költségvetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium csupán néhány kérést fogadott be, de a többit sem merte lesöpörni az asztalról, a döntést a kormányra tolta.
Vágólapra másolva!

Közel ezermilliárdos extra igényt kell letörnie a kormánynak a mai ülésén, amelyen a 2013-as költségvetést tárgyalja első olvasatban a kabinet - tudta meg az [origo] a költségvetés összeállítására rálátó minisztériumi forrástól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium két héttel ezelőtt osztotta ki azokat a számokat a tárcáknak, amelyekből ki kell jönniük jövőre. A minisztériumoknak három munkanapjuk volt arra - meg egy hétvégéjük -, hogy a kézhez kapott keretszámot lebontsák bérekre, járulékokra, felújításra, bútor- és anyagbeszerzésre, fejlesztésekre, rezsire, más feladatok ellátására, és az irányításuk alá tartozó intézményeket is ugyanerre a munkára kérjék.

A rohammunka és a jövő évre fenntartani kívánt költségvetési szigor (a hiányt lejjebb kell szorítani) ahhoz vezetett, hogy érdemi egyeztetésre nem nyílott mód a tárcák és a költségvetés összeállításáért felelős NGM között, többtucatnyi vitás pont maradt. Ezek kerültek felszínre tegnap, egy nappal a kormányülés előtt a közigazgatási államtitkári értekezleten - értesült az [origo] több forrásból.

Információink szerint a tárcák olyan extra igényekkel álltak elő, amelyeknek a nagysága összesen meghaladja a 900 milliárd forintot is. A minisztériumok szerint ennyi pénzre lenne szükségük ahhoz az összeghez képest, amennyit a nemzetgazdasági tárca nekik szánt ahhoz, hogy minden feladatot el tudjanak látni. Minisztériumi forrásból úgy tudjuk, hogy az NGM mindösszesen néhány kérésre bólintott rá, többtucatnyi, 800 milliárd forintot is túllépő extra igényt nem fogadott be, de nem is söpört le az asztalról, a döntést a mai kormányülésre hagyta. A viszonyítás végett: jövőre durván 700 milliárd forint lehet az államháztartási hiány, ezt több mint a duplájára emelné, ha a minisztériumok minden kérését teljesítené a kormány.

Az ezermilliárd forintot közelítő pluszforrás óriási összeg, az elmúlt években nem volt egyáltalán megszokott, hogy ennyi pluszpénzt igényelnek a tárcák a költségvetés koordinálását végző minisztériumtól. Azt pedig példátlannak nevezték az [origo] forrásai, hogy a kormánynak ilyen hatalmas vitatott összegről kell határoznia.

A mai kormányülés után még lesz két hete a kabinetnek, hogy a nyitott kérdéseket lezárja. Ez is csupán a fele annak az időnek, amelyet a korábbi években magának hagyott a kormány. Most június 15-ig be akarja nyújtani a költségvetési törvényjavaslatot, és a legfontosabb szavazást, amelyben rögzítik a hiány, a bevételi és kiadási főösszeg mértékét, valamint a minisztériumi keretszámokat, július közepén szeretné megejtetni a kormány a parlamenttel. Ez megint csak rohamtempót követel meg az államapparátustól és a képviselőktől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről