A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

JP Morgan: Hanyagok voltunk, ezért bukunk kétmilliárd dollárt

Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai pénzügyi holding kétmilliárd dolláros veszteséget szenvedett el egy sikertelennek bizonyult fedezeti stratégián, a bejelentés után közel hét százalékot zuhant részvényeinek árfolyama. A JP Morgan vezére szerint számos hiba és hanyagság vezetett a veszteséghez, ráadásul még legalább egymilliárd dolláros további mínuszt vetített előre.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan Chase meglepetésre kétmilliárd dolláros (több mint 220 milliárd forintos) kereskedelmi veszteségről számot be csütörtökön, így a legnagyobb amerikai bank befektetési divíziójánál a várt 200 milliós nyereség helyett várhatóan 800 millió dollár lesz a második negyedéves veszteség - írja a BBC.

Jamie Dimon, a legnagyobb amerikai pénzügyi holding elnök-vezérigazgatója közölte azt is, hogy további legalább egymilliárd dollárt vagy még többet veszítenek a befektetésen, és a kockázat még több negyedéven át fennmarad. A bejelentés után a cég részvényeinek árfolyama közel 7 százalékkal zuhant (magával rántva a Goldman Sachst, a Bank of Americát és Citigroupot is), és az ázsiai tőzsdék reggeli lejtmenetében is szerepet játszhatott.

"A befektetésállomány kockázatosabbnak, ingadozóbbnak és kevésbé hatékonynak bizonyult, mint gondoltuk. Sok volt a hiba, a hanyagság és a téves ítélet" - ismerte el Jamie Dimon. A veszteség a származékos befektetési termékek portfóliójában keletkezett a cég azon részlegénél, amelynek feladata a piaci kockázatok ellenőrzés alatt tartása és a készpénzfelesleg beforgatása a vállalati kockázatkezelő részlegbe.

A The Wall Street Journal a múlt hónapban arról számolt be, hogy a JP Morgan jelentős befektetéseket hajtott végre egy cds indexben. Fedezeti alapok viszont az index értékvesztésére játszottak, ezért a JP Morgan arra kényszerült, hogy veszteséggel szálljon ki.

A JP Morgan most közölte, hogy próbálnak a részvényesek számára a lehető legkisebb költséggel kiszállni. A kétmilliárd dolláros veszteség azonban kínos a pénzintézetnek, amely a 2008-as pénzügyi válságot sokkal jobban vészelte át szektortársainál, mivel távol tartotta magát a sok más bankot megrengető kockázatos befektetésektől. Egyszer sem jelentett veszteséget a pénzügyi válság idején, és elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy átvegye a 2008-ban összeomlott Bear Stearns befektetési bankot és a Washington Mutualt, az addig legnagyobb amerikai takarékpénztárt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!