Devizakötvényeket bocsát ki Hódmezővásárhely

Vágólapra másolva!
25 éves futamidejű, 23 milliárd forint értékű kötvényeket bocsát ki a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a hitelügyletet engedélyezte a kormány. További hat település kapott engedélyt kötvénykibocsátásra.
Vágólapra másolva!

A kormány 79 millió euró (23,2 milliárd forint) összegű, 25 éves futamidejű kötvénykibocsátást engedélyezett Hódmezővásárhely önkormányzatának - írja a keddi Napi Gazdaság. Az új önkormányzati törvény szerint az önkormányzati hitelfelvételek kormányengedélyhez kötöttek - most első ízben határozott úgy a kabinet, hogy áldását adja néhány település kötvény- és hitelakciójához. Hódmezővásárhelyen kívül további hat település kapott engedélyt kötvénykibocsátásra, Sopron kétmilliárd forintért bocsáthat ki kötvényeket, Veresegyház 1,2 milliárd forintért, a maradék négy település pedig összesen 250 millió forintért. Hódmezővásárhely ügylete az egyetlen, amelyet devizában engedélyezett a kormány.

Hódmezővásárhely a 2000-es évek második felében elindult devizakötvény-kibocsátási boomra ült fel - ennek hatására ma már a város adóssága 25 milliárd forintra emelkedett. A 2006-os kötvényt svájci frankban bocsátották ki, és hogy a város csökkentse a devizakockázatokat, Lázár János a város polgármestere határidős piacokon forgatta meg a város pénzét. Ez utóbbi miatt megrótta az Állami Számvevőszék, hozzátéve, hogy az akció nem volt törvénytelen, csak kockázatos.

Lázár jelenleg államtitkárként a Miniszterelnökséget vezeti, ezért a polgármesteri címről le kellett mondania. Hódmezővásárhely az egy főre jutó adósság alapján az ország egyik legeladósodottabb önkormányzata.

Cikkünkben korábban több pontatlan állítás szerepelt, ezekről itt olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről