A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Orbán: A hitel tönkreteszi a jövőt

Vágólapra másolva!
A kormányfő egy konferencián arról beszélt, hogy nem lehet hitelből növekedést gerjeszteni. Ez az ösvény nem járható - mondta Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint a hitelre és adósságra épülő növekedés és jólét tönkreteszi a nemzetet. "Ez az ösvény nem járható" - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő szerdán Budapesten, az Üzlet és befektetés Koszovóban című gazdasági fórumon, amelyen részt vettek a balkáni ország politikai vezetői, köztük Hashim Thaci, a Koszovói Köztársaság miniszterelnöke.

Az európai válságkezelés sikertelenségének fő oka Orbán szerint az, hogy az európai vezetők folyamatosan az események után szaladnak, "a piacok mennek elöl, mi meg állandóan reagálunk a piacok működésére". Ezen változtatni kell - mondta.

A kormányfő szerint Magyarországot is elragadta az a hamis illúzió, hogy létezik gazdasági növekedés munka nélkül, hogy a pénz mindig olcsó lesz, és nem kell félni az államadósság növelésétől. Ezekből a hibákból tanulni kell, és másképpen kell gondolkodni, kompromisszumok nélkül harcolni kell az adósság ellen, és kontroll alatt kell tartani a költségvetési hiányt - mondta.

A külső pénzügyi függés nem korlátozhatja az államot abban, hogy saját testére szabott, sajátos gazdaságpolitikát kövessen - jelentette ki Orbán. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Magyarország külső források nélkül fenn tudná tartani magát, de fontos, hogy a pénzt minél több helyről tudja igénybe venni, így például belső megtakarításokból, pénzügy adókból, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és keleti partnerektől. A belső megtakarításokról azt mondta, ha ezeknek és a külső függésnek nem optimális az aránya, akkor nem lehet szuverén gazdaságpolitikát folytatni. Orbán Viktor szerint a válság utáni időkben a siker egyik kulcsa az lesz, hogy sikerül-e jól körülhatárolni, mely pontokon és milyen súllyal kell jelen lennie az államnak a gazdaságban.

Orbán Viktor szerint a Nyugat-Balkán kapcsolódása - Közép-Európán keresztül - az Európai Unióhoz a jövő egyik legfontosabb kérdése, Magyarország pedig mindent megtesz azért, hogy a Nyugat-Balkán és azon belül Koszovó minél gyorsabban tudjon közeledni és integrálódni az EU-hoz. Koszovónak legalább olyan ütemben kell közelednie a közösséghez, mint azt a volt Jugoszlávia területén létrejött többi államnak az unió lehetővé tette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!