Őrült fontos hívást kaphatnak az uniós vezetők

Vágólapra másolva!
Egy portugál uniós jegybankár elsőként beszélt arról, hogy Spanyolország valóban pénzügyi segítséget kérhet szombaton. A kérelmet az uniós pénzügyminiszterek egy videokonferencia keretében vitatják meg. A spanyol bankok megmentésére 100 milliárd eurót is áldozhatnak. Madrid nem olyan hitelcsomagot kér, mint Görögország, hanem csak a bankjait akarja feltőkésíteni.
Vágólapra másolva!

A BBC uniós forrásokra hivatkozva megerősítette a Reuters pénteki értesülését, hogy szombaton videokonferenciát tartanak az EU pénzügyminiszterei, hogy megvitassák a spanyol segítségkérést. A Guardian pedig azt írta, hogy az uniós segítség egy héten belül összeállhat Spanyolország számára.

A spanyol kormány és a hivatalos uniós állásfoglalás eddig tagadta a segítségkérést, de Vitor Constancio, az Európai Központi Bank portugál elnökhelyettese egy rádióban azt mondta, a spanyol kérelem hamarosan befuthat. "Spanyolország valószínűleg kifejezetten a bankok feltőkésítéséhez kér segítséget" - mondta, hozzátéve, hogy reméli, minél hamarabb beérkezik a kérés.

A Wall Street Journal úgy értesült, hogy 100 milliárd eurót kaphatnak a spanyol bankok, legalábbis erről tárgyalnak szombat délután az uniós pénzügyminiszterek.

Spanyolországot a héten három fokozattal minősítette le a Fitch, így az ország már csak egy lépésre áll attól, hogy befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába kerüljön. Az ország bankjait az ingatlanpiaci veszteségek miatt kell feltőkésíteni, különben bármikor kitörhet a bankpánik, ami újabb mélységbe rántaná az eurózónát.

Pénteken a Reuters úgy értesült, hogy Madrid pénzügyi segítséget kér a bankjai feltőkésítéséhez. Eredetileg a spanyol kormány egy 19 milliárd eurós tőkeinjekciót akart végrehajtani a Bankián, a második legnagyobb spanyol bankon, hogy a pénzintézet biztonságosan fedezhesse a bedőlő jelzáloghiteleit. A spanyol kormány tervét azonban az Európai Központi Bank nem engedélyezte, mert lényegében neki kellett volna fizetnie a pénzt.

A Nemzetközi Valutaalap, amelynek küldöttsége június eleje óta az éves rendes felülvizsgálatát végzi Spanyolországban, azt közölte, hogy a spanyol bankrendszernek 40 milliárd euró tőkére van szüksége. (Ez a pénz kevesebb, mint a fele annak, amit Görögország adósságból elengedtek a hitelezők. A görögök 105 milliárd eurótól szabadultak meg, és több mint százmilliárd eurós új hitelcsomagot kaptak.)

Ezt a pénzt a spanyol kormány nem tudja előteremteni, ezért nem marad más választása, mint az eurózónatagok segítségét kérni. Spanyolország az Európai Stabilitási Mechanizmus forrásaiból szerezhet pénzt, ehhez viszont hivatalos segítséget kell kérnie.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről