Jól vészelte át a forint a hétfői káoszt

Vágólapra másolva!
Nagy pofonnal kezdték a hetet a világ tőzsdéi az európai adósságválság miatt, az euró többéves mélypontokon mozog, a forint azonban egyelőre állja a sarat.
Vágólapra másolva!

A forint az euróval szemben nem egészen két forintot veszített az értékéből a hét első napján, a keddi kereskedést viszont bőven az előző napi csúcsok alatt, 287,7 környékén kezdte az árfolyam.

A kockázatos eszköznek számító magyar deviza esetében a nagyobb gyengülés sem lett volna meglepő. A hétfői kereskedést ugyanis a nyugat-európai tőzsdék kivétel nélkül eséssel zárták, a kontinens legnagyobb tőzsdei cégeinek árfolyamát követő Stoxx Europe 600 index április 10-e óta nem látott mértékben, 2,5 százalékkal, a görög tőzsde irányadó indexe 7,1 százalékkal, a frankfurti DAX pedig 3,2 százalékkal csökkent.

A hangulatot főként a spanyol hírek rontották el: a 10 éves államkötvény hozama 7,50 százalékra, az euró bevezetése óta nem látott magasságba emelkedett, miután az El País nevű lap arról számolt be, hogy várhatóan hat tartománynak rendkívüli segítséget kell kérnie a központi kormányzattól, hogy finanszírozni tudja lejáró adósságait.

Már a németek kilátása is romlik

A spanyol terheket nem csupán Madrid érzi: a Moody's hétfőn Németország és Hollandia besorolásának kilátását negatívra rontotta. A hitelminősítő szakemberei szerint egyre nő az esélye annak, hogy az erős országoknak az eddigieknél nagyobb részt kell vállalniuk a bajban lévő euróövezeti államok kisegítéséből.

Amerika és Ázsia is az európai utat követte: az S&P 500-as index 0,9 százalékos mínuszban zárta a hétfői kereskedést, és mínuszban mozogtak kedden a távol-keleti tőzsdék vezető indexei is.

Paulson sem az euróra fogad

John Paulson, a Paulson & Co. irányítója hétfőn arról beszélt ügyfeleinek, hogy 50 százalékos esélyt lát az eurózóna felbomlására. A szétválást kiváltó esemény 3-24 hónapon belül következhet be - jósolta a milliárdos befektető.

Az eurónak, amely a jennel szemben bő 11, a dollárral szemben pedig 2 éves mélypontja környékén jár, amúgy sem fényesek a kilátásai. Kevesen vannak, akik jelenleg eurót vásárolnak - mondta a Bloombergnek Isikava Junicsi, az IG Markets Securities tokiói elemzője.

A keddi piacmozgató adatok és események sem az európai pénzt fogják erősíteni. A Markit beszerzési menedzserindexei feltehetően azt jelzik majd, hogy az eurózóna gazdasága júliusban tovább zsugorodik, de az Athénba érkező IMF/EU/EKB-küldöttség sem valószínű, hogy mindent rendben talál.

A forint tartja magát

A forint a viharos napot szerény mértékű eséssel vészelte át. Az euróárfolyam a hétfő reggeli, 286,5 körüli szintről délutánra 288,4-ig emelkedett, innen azonban lejjebb ereszkedett, és 287,6 környékén zárta a kereskedést.

A keddi kamatdöntésen az elmúlt hónapokhoz képest sokkal nagyobb a bizonytalanság, mivel néhány hete a monetáris tanács két külső tagja, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György is a kamatcsökkentés lehetőségéről beszélt. Mivel Cinkotai János már régóta a ráta csökkentését szorgalmazza, ha a negyedik külső tag, Bártfai-Mager Andrea is csatlakozik a klubhoz, akkor akár meglepetés is születhet kedden délután. (Minderről bővebben itt olvashat.) A piac mindazonáltal inkább a 7 százalékos alapkamat tartására számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről