A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gerendaiék közel 700 millióért veszik vissza a Sziget felét

Vágólapra másolva!
A Sziget-alapító Gerendai Károly és tulajdonostársai 677 millióért vásárolják vissza a fesztiválszervező cég felét, ha a tulajdonos Est Média augusztus végéig nem tudja kifizetni hitelezőinek a több mint 800 milliós tartozását.
Vágólapra másolva!

Az előzetes információknak megfelelően a Sziget Fesztivált rendező cég tulajdonosaihoz kerül a társaság 49 százalékos tulajdonrésze - derül ki az Est Média közleményéből, amelyet a tőzsde honlapján tett közzé.

A Sziget Fesztivált alapító Gerendai Károly kezében lévő Szigerta Invest Kft., illetve a Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán tulajdonában lévő Volt Invest Kft. - amelyek együtt többségi tulajdonosai a Sziget Kft.-nek - összesen 677 millió forintot fizetnek a részesedésért, ha az Est Média augusztus végéig nem tudja kifizetni összesen 860 millió forintra rúgó tartozását a hitelezőinek.

Hitel kellett

A tőzsdén jegyzett Est Média július elején jelentette be, hogy piacra dobja a Sziget Kft.-ben meglévő üzletrészét, miután az utolsó kísérlete is kudarcba fulladt a Wallis és az UniCredit Banknál fennálló 860 millió forintos adósságának törlesztéséhez szükséges pénz előteremtésére.

Az üzletrészre az Est Média a múlt héten pályázatot írt ki, ám nem akadt jelentkező. A két hitelezőnek zálogjoga volt az Est Média részesedésén, de a Sziget Kft. többi tulajdonosa kezességet is vállalt a kölcsön visszafizetésére - mondta az Est Média július elején tett bejelentése után az [origo]-nak Gerendai, aki akkor hozzátette, hitelt kell felvenniük az üzletrész megvásárlásához.

Az Est korábban a teljes Szigetet akarta

Az Est Média, akkor még Econet néven, 2007-ben kötött megállapodást a Sziget felvásárlásáról. Az akkori szerződés szerint több lépcsőben, öt év alatt kellett volna lezajlania az összesen 4,95 milliárd forintos ügyletnek. Amikor azonban tavaly nyáron a vevő nem tudta teljesíteni egy előírt fizetési kötelezettségét, 46 százalékosra esett az addig megvásárolt 51 százalékos tulajdonrésze, amelyért addig közel hárommilliárd forintot fizetett ki.

Ezután esni kezdett a cég részvényének árfolyama a pesti tőzsdén, az egy évvel ezelőtti 400-ról mára 30 forint alá csökkent. A vállalat időközben túladott több médiaérdekeltségén, külföldi tőkét vont be, részvénykibocsátással próbálkozott, és a hitelezőivel többször megállapodott a kölcsön visszafizetésének átütemezéséről, de ez sem segített.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!