Szicília csődjétől tart az olasz miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A pazarló gazdálkodást folytató Szicília esetleges csődjétől tart Mario Monti olasz miniszterelnök. Monti azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben Rómának kell mentőcsomagot nyújtani Szicíliának, akkor megvonja a terület autonómiáját.
Vágólapra másolva!

Mario Monti aggodalmát fejezte ki Szicília esetleges csődjével kapcsolatban, az olasz miniszterelnök szerint az autonóm régióként működő Szicílián jó ideje pazarló gazdálkodás folyik és az állami apparátusként működő helyi szervezet sem képes kordában tartani a déli sziget gazdálkodását.

Monti arról is beszélt, hogy Raffaele Lombardo megerősítését várja arról, hogy a hónap végén lemond Szicília vezetéséről. Szicíliában az olasz GDP 5,5 százalékát állítják elő, a munkanélküliségi ráta pedig 19,5 százalékos, amely nagyjából duplája az olasz átlagnak.

Szicíliának körülbelül 5,3 milliárd eurónyi hitele van, a szigeten működő túlméretezett adminisztrációt gyakran azzal vádolják, hogy legfontosabb feladata az, hogy a helyi politikusoknak szavazatokat szerezzen. Monti szerint amennyiben valóban csődbe jutna Szicília, és Rómának kéne pénzügyi mentőövet nyújtani a szigetnek, akkor átvenné a regionális apparátustól a Szicília irányítását.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint Monti csak figyelmeztetésnek szánta szavait, hogy Szicília vezetése hagyjon fel a költekezéssel, és Szicílián nincs is komoly esély csődre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről