Esnek a piacok - itt a vége a szép időknek?

pici címlapkép
Vágólapra másolva!
A CNBC ma reggeli adásában már a negatív trendfordulóval riogattak, de ha megnézzük a főbb részvény- és kötvénypiacokat, akkor látható, hogy a meghatározó instrumentumok még mindig a szeptemberi csúcs közelében mozogank.
Vágólapra másolva!

Feltűnően erős a DAX

A június elején kezdődött emelkedés során a főbb amerikai benchmarkok 11-14 százalékos emelkedésre voltak képesek, míg az egyik legfontosabb európai tőzsdeindex, a DAX 22 százalékot emelkedett ezen idő alatt. Egyik benchmarknak sincs oka panaszkodásra, hiszen bő három hónap alatt tudták felmutatni ezt a növekedést, melyet több befektető, alapkezelő akár éves teljesítménynek is szívesen elfogadna.

A relatív teljesítményt bemutató grafikonon jól látható, hogy az amerikai piacok a szeptemberi csúcspontokról némileg lefordultak, 2-3 százalékot veszítettek az értékükből, míg a német DAX szinte egy jottányit sem esett.

Ha távolabbról nézzük, akkor az elmúlt pár nap oldalazgatása, esése révén a főbb indexek nagyjából ott vannak, ahol szeptember első felében jártak. Persze a korábbi lendület csökkent, de ha csak az elmozdulásokat nézzük, akkor nem feltétlenül kell megijedniük a befektetőknek.

A DAX, az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq-100 relatív teljesítménye júniustól

tőzsdeindexek rel. teljesítménye

A félelemindexként aposztrofált VIX index továbbra is a mélypontja körül mozog és egyelőre még az 50 napos mozgóátlag leküzdésére sem képes. Tehát a benchmark továbbra sem mutatja az ijedtséget a piacokon, legalábbis az S&P 500 indexre vonatkozó opciós árazások alapján.

VIX index (napi grafikon)

VIX index

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Dow Jones index esetében már 64 napja nem volt olyan, hogy 1 százaléknál nagyobb mértékben zuhant volna, ami szintén azt mutatja, hogy a piaci szereplőket az elmúlt hónapokban túlságosan nem lehetett megfélemlíteni.

A Dow Jones indexhez kapcsolódóan ugyanakkor egy aggasztó jelet észre lehet venni: a Dow Jones index és a Dow Transportation index az elmúlt hetekben elvált egymástól. Az előbbi új csúcsokat ért el, míg utóbbi inkább a mélypontok irányába halad. Ha hiszünk a technikai elemzés atyjának tekintett Charles Dow elméletének, akkor ez az elválás mindenképpen a negatívumok közé sorolandó.

Ami miatt aggódni szoktak a befektetők

A kötvénypiacokra általában a spekulánsok, tőzsdések úgy tekintenek, mely jó előrejelző képességgel rendelkezik, mivel a részvénypiacokkal összehasonlítva nagyobb a profik aránya, emiatt pedig a valósabb árazást mutathatnak. Nézzük meg, mit mutatnak a biztonságosnak vélt tízéves állampapírhozamok és a perifériországok kötvényhozamai.

A fejlett és biztonságosnak vélt országok (USA, Németország, Svájc) tízéves kötvényhozamai június elejéhez képest lényegesen magasabban vannak, de a részvénypiacokkal ellentétben, itt inkább egy tágabb sávozást lehet látni. Szeptember közepe óta pedig az látszik, hogy ismét csökkennek a hozamok, viszonylag nagy lendülettel.

Amennyiben a hozamok csökkenése tovább tart a kötvénypiacokon, úgy az negatív jelzés lehet, és a kockázatkerülést erősítheti a börzéken.

A német, az amerikai és a svájci tízéves hozamok relatív teljesítménye június óta

fejlett országok tízéves kötvényhozamai

A perifériaországok kötvényhozamai a júniusban indult piaci emelkedés során - ami együtt járt a kockázatvállalási hajlandóság növekedésével - lényeges csökkenést tudtak elérni. A grafikon jól mutatja, hogy a hozamesés begyorsulása kétszer is bekövetkezett. Az első július végén volt, amikor Mario Draghi egy Londonban tartott beszéde során bejelentette, hogy az ECB kész mindent megtenni az euró megmentése érdekében. A második nagyobb hozamcsökkenésre az ECB szeptemberi ülése után került sor. Akkor fedte fel a kötvényvásárlási terveit az ECB.

A szeptemberi mélypont óta viszont némi hozamnövekedéssel lehet szembesülni, főként a portugál tízéves hozamok haladnak észak felé. A spanyol és az olasz hozamok viszont továbbra sem mutatnak markáns emelkedést. A mai mozgások alapján az látható, hogy a spanyol tízéves hozam ismét 6 százalék felé araszol.

A spanyol, az olasz és a portugál tízéves kötvényhozamok relatív teljesítménye június óta
periféria kötvényhozamok

Nagyon elgyengült az olaj

A legfőbb nyersanyagok is szép emelkedésen vannak túl, a fémek a június elejétől felrajzolt relatív chart alapján még mindig a szeptemberi csúcsok közelében tartózkodnak. A Fed harmadik körös monetáris lazításának bejelentése sokat segített nyersanyagok teljesítményén.

Ha azonban a június végi mélypontjukat tekintjük kiindulópontnak a fémek esetében, akkor nem ritka a 20-30 százalékos emelkedés sem. Persze az elmúlt napokban valamekkora csökkenésen mentek túl, de még mindig jó erőben vannak, ráadásul a dollár erősödése sem hatotta meg őket túlságosan. Ha a hosszabb távú gyengülő trendet korrigálná a dollár erősödés révén, akkor az akár nagyobb eséseket is eredményezhet a nyersanyagok között.

Az olaj szeptemberi csúcsa óta bemutatott megbicsaklása szembeötlő, és egyelőre nem is nagyon lehet látni technikailag, hogy mitől térhetne magához. Persze egy Irán elleni katonai támadás, vagy a hormuzi-szoros lezárása könnyen pánikot válthat ki, ami miatt lényeges ugrást mutathat be az instrumentum.

Az olaj, az arany, az ezüst és a réz relatív teljesítménye június eleje óta

nyersanyagok rel. telj.

Konklúzió

A részvénypiacok és a perifériaországok kötvényhozamai, illetve a fémek lényegében a szeptemberi csúcsok közelében járnak, nem voltak hajlandók nagyobb lejtmenetet bemutatni.

Aggodalomra az olaj áresése és a biztonságosnak vélt országok kötvényhozamainak a csökkenése adhat okot, de egyelőre úgy fest, a piaci szereplőknek nem kell megrémülniük az elmúlt napok gyengélkedéseitől.

Mindezzel együtt nem lehet kizárni, hogy a most látott halvány teljesítmény egy nagyobb lejtmenet kezdetét jelenti.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről