Nem túl rózsás a helyzet a kínai gazdaságban

Vágólapra másolva!
A hétvégén és hétfő reggel is számos fontos kínai makrogazdasági adat látott napvilágot. A számok a kínai gazdaság lassulását erősítik meg, több mutató csalódást keltő volt.
Vágólapra másolva!

Inflációs nyomástól nem kell egyelőre tartani

Sem a termelői, sem a fogyasztói árindex nem mutat komoly emelkedést. A fogyasztói árindex éves alapon 2 százalékot nőtt augusztusban, ami egybevág a Bloomberg által gyűjtött konszenzussal.

A termelői árindex éves alapon augusztusban 3,5 százalékot zuhant, ami jócskán több, mint a 3,2 százalékos csökkenést jelző konszenzus.

Forrás: [origo]

A többi adat sem túl rózsás, bár pozitívumok még vannak

Az ipari termelés is a lassulásról tanúskodik, az előző havi 9,2 százalékos éves növekedés után augusztusban 8,9 százalékkal bővült a mutató, miközben 9,0 százalékos adatot vártak az elemzők.

A kínai kiskereskedelmi adat ugyanakkor továbbra is masszív bővülést mutat, éves alapon 13,2 százalékkal nőtt a forgalom, az előző havi 13,1 százalék után.

A ma reggel közzétett kereskedelmi mérleg első ránézésre jónak tűnik, mivel 26,66 milliárd dollárra hízott a többlet az előző havi 25,15 milliárd dollárról, és lényegesen meghaladta a 19,5 milliárd dolláros Bloomberg konszenzust.

A jó kereskedelmi mérleg elsősorban az import drasztikus visszaesése miatt lett jó, de az export sem bővült túl nagy sebességgel.

Shanghai Composite

Forrás: [origo]


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!