Ománi megállapodást kötött a MOL

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel indította a hetet a hazai parkett. Egyik vezető papírunk a MOL, amely reggel jelentett be egy ománi megállapodást. Az E-Starban folytatódtak az intézményi eladások, ezúttal az Aegon részesedése csökkent 5 százalék alá.
Vágólapra másolva!

Ománi megállapodást kötött a MOL

Emelkedéssel indította a hetet a BUX (+0,5%), a főbb komponensek közül mindegyik hegymenetben található. Az indexszel kapcsolatos hír, hogy október elsejétől bekerül a Syenrgon, a súlyokat szeptember 24-én határozza meg a BÉT. A CETOP20 és a BUMIX indexekben nem lesz változás a tőzsde tájékoztatása szerint. Az élen a Magyar Telekom (+0,7%) halad, amely ismét nekirugaszkodott áttörni a 430 forintos szinten. Nem sokkal lemaradva az OTP következik, míg a gyógyszerpapírok egyaránt 0,3 százalékos pluszt mutatnak fel. 0,5 százalékos emelkedésben található a MOL, amely ma reggel kutatás és termelés-megosztási szerződés aláírását jelentette be az Ománi Szultánság kormányával.

Az OTP Alapkezelő után az Aegon is csökkentette részesedését az E-Starban az elmúlt időszakban. A vállalat bejelentése szerint az Aegon tulajdoni hányada augusztus 9-én esett be 5 százalék alá, míg az OTP júliusban zuhant a 10 százalékos küszöb alá. A két intézményi befektető tekinthető még januárban vásárolt Soós Csaba elnök-vezérigazgatótól részvényeket 4000 forintos ár mellett, azóta az árfolyam pedig már 400 forint alatt is járt. Alacsony forgalom mellett 1,4 százalékot esett az E-Star a kereskedés első fél órájában.

Túl van a miskolci projekt harmadik visszasajtoló kútjának fúrásán is a PannErgy. A két kitermelő kúttal kiegészülve a hőszolgáltatás indulásához már csak a vezetékrendszer építését kell befejezni. Utóbbiról nem érkezett friss hír, így egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat el ténylegesen is a hőszolgáltatás. 1,2 százalékos emelkedéssel indította a napot a PannErgy.

A nyersanyagipar hátán indult meg az emelkedés

Csak minimális elmozdulások láthatók a kereskedés kezdetén a főbb nyugat-európai indexekben, jelenleg a DAX és a CAC40 0,2 százalékos emelkedésben található. A Stoxx Europe 600 szektorai közül a nyersanyagipari cégek állnak az élen 0,8 százalékos emelkedés mellett. A Vedanta Resource (+4,5%) és az Xstrata (+3%) is felülteljesítőnek számít.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat több Mexikói-öbölbeli olajmezejének értékesítéséről a BP. Egyesek szerint akár napokon belül bejelentés jöhet a körülbelül 6-7 milliárd dollár értékű tranzakcióról.

Vegyes makroadatok érkeztek Ázsiából

Nem mutattak egyértelmű irányt a mai kereskedés során a főbb ázsiai indexek a hétvégén és a ma hajnalban publikált makroadatokat követően. A Kospi 0,3 százalékos csökkenése mellett a Nikkei stagnálással zárt, míg a Shanghai Composite 0,1 százalékos pluszt tudott felmutatni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!