Száguld az arany, gyengélkednek a tőzsdék

Vágólapra másolva!
A múlt heti ralit követően minimális korrekcióval kezdődött a mai kereskedés. Az arany piacán ugyanakkor érdekes mozgást lehet látni, mivel mind euróban, mind svájci frankban számolva történelmi csúcs közelében tartózkodik az arany.
Vágólapra másolva!

Európa gyengélkedik, menetel az arany

A reggeli kínai makrogazdasági adatok is közrejátszanak az enyhén negatív hangulatban. A német DAX indexnek ugyanakkor sikerült korrigálnia, már a pozitív tartományban mozog, míg a CAC 40 nincs ennyire jó formában, 0,3-0,4 százalékos csökkenést ért el.

A legjobb formában a Münich Reinsurrance és a Deutsche Böerse van, 0,7-0,9 százalékos pluszra képesek. A gyógyszergyártók gyengélkedését lehet még kiemelni, a Merck KgaA 1,8, a Bayern pedig 1 százalékos csökkenést ért el a kora délutánig.

A francia pairketten a L'Oreal és a Vallourec papírjait kedvelik legkevésbé a befektetők, miközben a Michelin és a BNP Paribas részvényei számítanak favoritnak.

A BP eszközeladásaival kapcsolatos sajtóértesülések megerősítették, 5,55 milliárd dollárért ad el olaj - és gázeszközöket az olajmamut a Plains Exploration & Production cégnek. Utóbbi a Royal Dutch Shelltől is vesz kellékeket mintegy 560 millió dollárért.

Az arany a múlt heti több mint 50 dolláros ralija után dollárban számolva némi korrekciót ért, ugyanakkor euró és svájci frank alapon történelmi csúcs közelében tartózkodik az árfolyam.

Felemás hírek a MOL-tól

A pesti parkett meghatározó részvényei közül egyedül a Richter gyengélkedik, viszont a többiek sincsenek kicsattanó formában. Az OTP, a MOL, az Egis és a Magyar Telekom 0,1-0,7 százalék közötti növekedést tudnak kicsikarni magukból.

A MOL-t érintő hír, hogy a társaság a Földközi-tenger keleti részén készül fúrásokba kezdeni, amit egy libanoni partnerrel hajtana végre a cég. Negatív hír ugyanakkor, hogy Szíriában a MOL partnere illegálisan termelt ki olajat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!