A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

600 milliárdért ment önkormányzatokat a kormány

Vágólapra másolva!
A teljes önkormányzati adósságállomány több mint felét vállalná át a kormány Orbán Viktor hétvégi bejelentése szerint. Az átvállalás közvetlenül nem érinti az államadósság mértékét, de Orbán elejtett megjegyzése alapján elképzelhető, hogy a kormány valamilyen formában újratárgyalná az átvállalt adósság feltételeit.
Vágólapra másolva!

Mintegy 612 milliárd forintnyi adósságot vállalna át a kormány az önkormányzatoktól - jelentette be Orbán Viktor szombaton a Fidesz rendezvényén. A kormány ezzel az önkormányzatok számára is váratlanul gáláns gesztust tett, bár az önkormányzati adósságok konszolidálása már hónapok óta téma. Az államadósság nagyságát nem érinti az átvállalás, hiszen az önkormányzati rendszer tartozásai eddig is a mutató részeként jelentek meg.

A kormány a tervek szerint az ötezernél alacsonyabb lélekszámú települések teljes adósságát átvállalja, ez mintegy 97,3 milliárd forintot jelent. Az ennél nagyobb települések esetén részleges és az adott önkormányzat bevételi helyzetétől függően differenciált átvállalás történhet, de átlagosan az adósság 40 százaléka kerülhet át a központi költségvetéshez ebben a körben. Az összes önkormányzattól átvállalt adósság a teljes állomány 54 százalékát teszi ki.

Egyelőre nem tisztázott azonban, hogy milyen ütemben és pontosan milyen jogi és technikai úton kerülne át az önkormányzatok adóssága a központi költségvetéshez. Orbán Viktor beszédében csak utalt rá, hogy "akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük", ami azt is jelentheti, hogy a hitelező bankoknak valamiféle leírással kell szembenézniük, az állam valamilyen módon megpróbálhatja újratárgyalni az adósságokat. Ha jelentős leírásról nincs szó, akkor az állami átvállalás jó hír a bankoknak és hitelezőknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!