Elárulta tuti tippjeit a befektetési guru

Vágólapra másolva!
Ismét közzétette néhány tetszetős befektetési ötletét a legendás hedge fund manager, David Einhorn. A befektetési guru szerint a General Motors és a Cigna rendkívül vonzó, míg a Chipotle Mexican Grill és a Green Mountain Coffee Roasters részvényeit shortolná leginkább. Mind a négy papír élénken reagált az ajánlásokra.
Vágólapra másolva!

David Einhorn, a saját maga alapította Greenlight Capital vezetője ismét a New York-i Value Investing Congress egyik kiemelt előadója volt, a Forbes beszámolója szerint a "rocksztár" befektető előadására az utolsó helyig megtelt a konferenciaterem. Einhorn négy részvénynél időzött el 120 oldalból álló prezentációjában: a General Motors (NYSE) és a Cigna (NYSE) a szakember szerint jó vételnek tűnnek, míg a Chipotle Mexican Grill (NYSE) és a Green Mountain Coffee Roasters (Nasdaq) részvényeire viszont short pozíciót javasol.

Einhorn kijelentései rendszeresen komoly piaci mozgásokat idéznek elő. Tegnap a General Motors 2,6 százalékot, a Cigna pedig 1,1 százalékot emelkedett a kedvező kommentárokra, míg a Chipotle 4,2 százalékos eséssel zárt, aminek nagy részét Einhorn előadása alatt szedte össze. A Green Mountain is eséssel reagált, de zárásra majdnem 3 százalékos emelkedést hozott össze.

Hasonló módon május 1-én például a Herbalife (NYSE) értékesítési stratégiáját kezdte kritizálni prezentációjában, a részvény percek alatt esett 20 százalékot. 2010. december elején viszont a Sprint Nextelt (NYSE) dicsérte egy tévés interjúban a CNBC-n, nagyjából abban a pillanatban közel 6 százalékot ugrott az árfolyam.

A Wall Street Journal elemzése szerint egyébként Einhorn negatív véleménye jobban szokta mozgatni a részvények árfolyamát, az elmúlt években a menedzser kommentárja után 30 nappal kilenc részvényből hét legalább 10 százalékos esést mutatott, négy pedig több mint 30 százalékos mínuszt hozott össze.

A Green Mountaint már egyszer elintézte

A Green Mountain csak látszólag állt ellen Einhorn kritikáinak, hiszen a guru tavaly, pont ugyanezen a konferencián egy nagyjából százoldalas prezentációban vezette le, miért is tartja erősen túlértékeltnek a Green Mountain Coffee Roasters részvényeit. Az árfolyam azóta 80 százalékot esett, így a tegnapi emelkedés csak sovány vigasz lehet.

Einhorn prezentációja elején hangsúlyozta, hogy minden, amit tavaly megfogalmazott a részvényre, most is igaz (a Green Mountain árfolyama szinte azonnal 4 százalékot, 23,2 dollárról 22,3 dollára zuhant a kijelentésre). A menedzser szerint "piros zászló", hogy nem lehet tudni, vajon meddig tart a Starbucks (Nasdaq) és a Green Mountain közös vállalkozása, ráadásul a cég beruházásai extrém nagyok az árbevételhez viszonyítva.

A Green Mountain pozíciói meggyengültek, elveszített egy fontos szabadalmi védettséget, így megindult az árháború, amiben a Green Mountainnek tapasztalt gyártókkal kell szembeszállnia - mondta el Einhorn.

Green Mountain Coffee Roasters (Nasdaq)

A Green Mountain Coffee Roasters speciális kávékkal és kávéfőzőkkel foglalkozik. A társaság több mint 200 féle kávét, teát, kakaót és egyéb italt állít elő. A cég portfoliójában kávéfőzők is megtalálhatók. Elsősorban Észak-Amerikában folytatja tevékenységét a vállalat, termékeit szupermarketeken, kisboltokon, éttermeken keresztül értékesíti, de online üzletet is fenntart. A vállalatot 1981-ben Waterbury-ben alapították. A részvények a Nasdaq piacon forognak GMCR tickerrel.


20 százalékkal több profitot érhet el a GM

Einhorn szerint a General Motors a csődből és a 2009-es állami beavatkozásból megerősödve emelkedett ki. A társaság lényegesen alacsonyabb fix költségekkel működik, és sokkal kisebb nyugdíjkötelezettségek terhelik a könyveit, ezen a téren az elemzői várakozások túlzóan negatívak. Einhorn saját becslése szerint 2014-ben a cég 6 dolláros részvényenkénti profitot érhet el, miközben az elemzői konszenzus 5,06 dollár körüli.

Einhorn szerint a kínai értékesítések növekedése ígéretes, Európában három éven belül eltűnnek a veszteségek, miközben az elkövetkező években várható új modellek javítják a cég árazási képességét, és ezen keresztül a profitmarginokat. Az sem igazán gond, hogy a cég kénytelen volt beszüntetni a Volt névre keresztelt elektromos kisautó gyártását a gyenge kereslet miatt, mert ez a modell csak "icipici" részét tette a ki a GM bevételeinek - tette hozzá Einhorn egy kérdésre válaszolva.

Az állam birtokában lévő mintegy 500 millió részvény Einhorn szerint nem probléma, ha az állami tulajdon valami miatt gondot jelentene, a cég könnyedén ki tudná vásárolni a nagyjából 15 milliárd dollár értékű pakkot. Az állam ráadásul hamarosan ki kell, hogy szálljon, és eddig sem szólt bele igazán a vállalat irányításába, intézményi befektetőként viselkedik.

General Motors (NYSE)

A General Motors az egyik legnagyobb amerikai autógyártó, de előállítanak kamionokat és autóalkatrészeket is. A társaság számos márkanév alatt gyárt autókat: Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Opel, Daewoo, Holden, Vauxhall, Alpheon, Jiefang, Baojun és Wuling. A vállalat részvényeit 2011 novemberében vezették be másodjára az amerikai tőzsdére, mivel a 2008-as válság idején állami segítségre szorult, és kivitték a papírokat a piacról. New York-i piacon GM tickerrel forog a részvény.


Unalmassága miatt izgalmas a Cigna

A Cigna túlságosan unalmas üzlet, ezért viszonylag alacsony az elemzői lefedettsége, kevesen követik a céget, és éppen emiatt kecsegtet kiváló hozammal - mutatott rá Einhorn. Az egészségügyi intézményeket és szolgáltatásokat üzemeltető cégek közül egyértelműen a Cigna a Greenlight kedvence, a jövő évi nyereség alapján számított 8-as P/E ráta vonzó értékeltséget is kölcsönöz neki.

Az Obama-kormányzat egészségügyi reformjai ráadásul az aggodalmakkal ellentétben Einhorn szerint nem csökkentik már lényegesen tovább az egészségügyi cégek profitját. A Cigna ezzel együtt is 20 százalékos profitnövekedést tud felmutatni, amiben ugyan negyedévről negyedévre előfordulhatnak ingadozások, de a saját tőkére vetített megtérülés kiemelkedő a cégben - foglalta össze Einhorn.

Cigna (NYSE)

A Cigna Corporation egészségügyi szolgáltatások szervezésével, orvosi ellátással és leányvállalatain keresztül biztosításokkal foglalkozik az USA-ban és 30 további országban a cég. A vállalat 1982-ben egy összeolvadás révén jött létre. A papírok a New York-i tőzsdén CI tickerrel forognak.


Elveszett a Chipotle vonzereje

Einhorn számára a Chipotle Mexican Grill short célpont. "A Chipotle kiváló cég volt, de épp egyszerűen csak jó céggé válik" - kezdte Einhorn, amivel rögtön 6 százalékot taszított lefelé a részvény árfolyamán (313 dollárról 293,9 dollárra esett a papír). A Chipotle egyedisége eltűnőben van a piacon, a modellt másoló kisebb üzletláncok hamarosan gondot okozhatnak.

A legnagyobb problémát viszont egy másik országos hálózat, a Yum! Brands (NYSE) kötelékébe tartozó Taco Bell lánc jelenti, amely egész Amerikában nagyjából 5600 étteremmel rendelkezik, így komoly fenyegetés a Chipotle pozícióira. A Greenlight kutatásai alapján a Chipotle törzsvendégeket veszíthet a Taco Bell javára, ráadásul az előttünk álló fél évben ezek a fogyasztók jellemzően inkább visszafogják költekezésüket, semmint növelnék.

"A Chipotle részvényei nem tükrözik ezeket a kockázatokat, a papír nagyon sérülékeny" - hangsúlyozta a hedge fund guru, hozzátéve, hogy ráadásul a menedzsment is aktív eladó volt az elmúlt időszakban, 176 millió részvénytől váltak meg a vezetők.

Chipotle Mexican Grill (NYSE)

A Chipotle Mexican Grill mexikói ételeket kínáló gyorsétterem-lánc. 2012. június végén 1316 étteremmel rendelkezett több országban, melyek megtalálhatók az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is. 1993-ban Denverben alapították a vállalatot. A New York-i tőzsdén CMG ticker név alatt futnak a részvények.


Óvatosan kell bánni a gurukkal

David Einhorn maga is hangsúlyozta előadásában, hogy nem tanácsos az ajánlásait vakon követni, hiszen ő maga is számtalan alkalommal tévedett már. "A Green Mountain tavaly már azelőtt esésnek indult, hogy megköszörültem volna a torkomat" - viccelt a menedzser. Akárhogy is szeretné viszont elkerülni, Einhorn korábbi jó húzásai miatt a piac szorosan követi az ajánlásait.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hasonló "guruvélemények" soha nem akkor hangzanak el, amikor a hedge fund vezetője éppen pozíció felvételén gondolkodik, netán pont a pozíció építésén dolgozik, hanem általában utána. Einhorn hedge fundja korábban már közzé tette, hogy szépen keresett a Green Mountain shortolásával, de már a GM és a Cigna is a portfóliója részét képezi.

Einhorn ráadásul értékalapú befektető hírében áll, bár talán nem olyan hosszú távra gondolkodik, mint Warren Buffett, de egyáltalán nincs rá garancia, hogy az ötletei, pozíciói rövid távon is gyümölcsözőre fordulnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről