Egyre nagyobb bajban az E-Star

Vágólapra másolva!
A könyvvizsgáló nem írta alá az E-Star tavalyi évre vonatkozó éves beszámolóját. A vállalkozás folytatásának elve veszélybe került a Deloitte szerint, amit az a hír is tovább erősít, hogy a felügyelőbizottság döntése értelmében további önkormányzati projekteket zár be a cég. Az október 22-ére összehívott közgyűlésen ismertetik a cég likviditási helyzetét és meg fogják hozni a szükséges döntéseket. 
Vágólapra másolva!

Szombaton tette közzé az E-Star a 2011. évre vonatkozó éves jelentését. Az eredetileg egyszer már közzétett jelentést a cég később visszavonta, mert állítólag bizonyos számviteli sztenderdeket nem megfelelő módon alkalmaztak korábban és ezek kijavításán dolgoztak eddig. A most közzétett anyagban erről a problémáról már nem volt szó, és a könyvvizsgáló se emelt ki ide vonatkozó aggályokat.

A most közzétett jelentésből az derült ki, hogy a cég könyvvizsgálója, a Deloitte, megtagadta a véleménynyilvánítást, tehát nem tudott meggyőződni a benne foglaltak valószerűségéről. A jelentés szerint a cég nehéz likviditási helyzetben van és jelentős kockázatok állnak fenn a vállalkozás folytatásának elvének érvényesülésével kapcsolatban. Továbbá kiemelte a Deloitte, hogy nem tudtak elegendő és megfelelő bizonyosságot szerezni a kötvények refinanszírozásával kapcsolatos tervek megvalósíthatóságáról.

Közben a cég bejelentette, hogy további szerződéseket kénytelen felmondani azokkal az önkormányzatokkal szemben, amelyeknek fennálló tartozásaik vannak az E-Star Csoport felé. Kiemelik, hogy a 2011 év végi állapotok szerint a cégcsoport követeléseinek 60 százaléka a magyar önkormányzatokhoz kapcsolódott. Idő közben ez az arány minden bizonnyal tovább növekedett, mert a havi helyzetjelentésekből kiderült, hogy a problémás önkormányzatok 2012-ben sem voltak hajlandók törleszteni tartozásaikat.

A mostani bejelentés várhatóan jelentős hatással lesz a cég jövőbeli működésére is, mivel egyre kevesebb működő projektje lesz az E-Starnak, miután több önkormányzati projektet is lezártak a téli fűtési időszak beindulása előtt. Még ha az októberi kötvénylejáratot valamilyen úton rendezi is a cég, a 2014 és 2015 évi lejáratok rendezése még nehezebb lesz elegendő pénztermelő projekt hiányában.

Forrás: [origo]

A cég mindeközben összehívott egy rendkívüli közgyűlést október 22-ére, két nappal a 24-ei kötvénylejáratot megelőző napra, ami szintén alátámasztja, hogy egyre nagyobb a baj. Különös, hogy az október 23-a körüli munkarendváltozás miatt 22-e munkaszüneti nap. Az előterjesztések alapján új felügyelőbizottsági tagokat választanak, csökkentik a jelen tagok díjazását, valamint az aktuális likviditási gondok ismertetése után meghozzák a szükséges döntések. Egyelőre még nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy október 22-éig nem lesz megoldása a finanszírozási problémáknak, de az idő és a remény egyre kevesebb. Ezáltal egyre nő a csődesemény valószínűsége is.

E-Star

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről