Nagyot kaszál az állam, hogy nincs négynapos sztrádamatrica

Vágólapra másolva!
Sokkal, kétmillióval kevesebb sztrádamatrica fogyott az idén kilenc hónap alatt, mint tavaly ugyanennyi idő alatt, mégis durván, 15 százalékkal nőtt az állam matricabevétele. Főként azért, mert megszüntették a négynapos matricát.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában 15 százalékkal kevesebb sztrádamatricát vásároltak az autósok, írja a Napi Gazdaság az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-re hivatkozva. Az idén szeptemberig 11 millió vignetta fogyott, tavaly ennyi idő alatt több mint 13 millió.

Az állam azonban mégis örülhet, mert a matricabevétele jelentősen megugrott. Tavaly kilenc hónap alatt valamivel kevesebb, mint 38 milliárd forintot fizettek be az autósok, az idén azonban már 45 milliárd forintnál is többet. Ez 15 százalékos bevételnövekedés.

A kormány az év elejétől megszüntette a négynapos sztrádamatricát, így most tíznapos vignettát kell vásárolnia annak, aki akár csak néhány órára, egy-két napra akarja használni az autópályákat. Javarészt ez magyarázza a kiugró bevételnövekedést, de az is szerepet játszott, hogy a nagy tehergépjárművek által használt sztrádamatrica is drágult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről