A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Minden fronton növekedést tudott felmutatni a Chipotle Mexican Grill, azonban az elemzői várakozásoktól elmaradó eredményekre a piac jelentős, 10 százalékos eséssel reagált. A jövőbeli kilátások sem rózsásak, 2013-ra a meglévő üzletekben nem számol számottevő növekedéssel a menedzsment. A növekvő alapanyagárak ronthatják a profitabilitást és a verseny is egyre élesebb az iparágban. 
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásoktól elmaradó negyedéves jelentés és az abban közzétett visszafogott jövőbeli növekedési kilátások hatására 10 százalékot zuhant tőzsdezárás után a Chipotle Mexican Grill árfolyama. A cég növekedése ugyan folytatódott az idei harmadik negyedévben éves alapon, bár ez már koránt sem az a dinamika, amit az utóbbi időszakban megszoktak a befektetők.

A Chipotle Mexican Grill mexikói ételeket kínáló gyorsétterem-lánc. 2012. június végén 1316 étteremmel rendelkezett több országban, melyek megtalálhatók az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is. 1993-ban Denverben alapították a vállalatot. A New York-i tőzsdén CMG ticker név alatt futnak a részvények.


Az új üzletek forgalma dobta meg az árbevételt

Az árbevétel éves alapon 18,4 százalékkal növekedett 700,5 millió dollárra, alulmúlva a 703,7 dolláros elemzői konszenzust. A már egy évvel ezelőtt is üzemelő éttermek forgalma azonban mindössze 4,8 százalékkal nőtt, ami az utóbbi 10 negyedév leggyengébb növekedése, így az árbevétel növekedés nagyobb részét az új üzletek generálták. Míg a negyedévben 36, az ide évben már összesen 123 új egységet nyitott a Chipotle, így jelenleg már 1350 éttermet üzemeltet világszerte.

Forrás: [origo]

A jelentés szerint a növekedésben elsősorban a forgalom növekedése és kevésbé az áremelés játszott szerepet. A jövőre nézve ez a trend semmiképp sem pozitív, mivel az élelmiszerárak felőli nyomás az áremelések elmaradásával a cég profitmarzsának csökkenéséhez vezethet. Ráadásul a verseny is egyre nagyobb a gyorséttermek között, a Taco Bell komolyan fenyegeti a Chipotle pozícióit, ezért például David Einhorn, a legendás hedge fund guru nemrég azt mondta, hogy ő shortolná a cég részvényeit.

Egyelőre tovább nőtt a profitabilitás

A baljós előjelek ellenére a harmadik negyedévben még 70 bázisponttal 27,4 százalékra tudott nőni a működési profitmarzs. Az év eddigi kilenc hónapját tekintve 28 százalékos értéket ért el a gyorsétterem-lánc, ami 210 bázispontos növekedést jelent éves bázison.

Az általános költségek 6,9 százalékos éves alapú növekedése néhány egyszeri tételnek volt köszönhető, illetve a cég 1 millió dolláros tartalékot képzett a lejárt vevőkövetelések fedezetére.

A nettó eredmény soron 19,6 százalékos növekedést tudott felmutatni a Chipotle a szeptemberben végződött negyedévben, azonban a 2,27 dolláros EPS elmaradt a Bloomberg által megkérdezett elemzők 2,29 dolláros várakozásától. Az év során eddig 6,8 dolláros egy részvényre jutó eredménye van a cégnek, ami 37,1 százalékkal szárnyalja túl a tavalyi év első három negyedéves adatát.

Forrás: [origo]

Visszafogott kilátások

Az idei évre összesen 155-165 új étteremmel számol a menedzsment, tehát az év utolsó negyedévében további 30-40 egység nyithatja meg kapuit világszerte. A legalább egy éve nyitva lévő üzletek tekintetében 5 százalék körüli bevétel növekedéssel lehet számolni, ami azt jelenti, hogy az első kilenc hónap 8,3 százalékos növekedése lassulhat valamelyest.

Jövőre további 165-180 új éttermet tervez a menedzsment, viszont a már meglévő egységekben nem számolnak jelentős forgalombővüléssel.

Chipotle Mexican Grill (NYSE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!