Vágólapra másolva!
Az előzetesen meghatározott 20-25 dolláros sáv alján, 20 dollárnál alakult ki a második legnagyobb orosz mobilszolgáltató kibocsátási ára. Ma reggel a londoni és a moszkvai parketten is megindult a kereskedés a cég értékpapírjaival. A brit piacon forgó GDR-ek árfolyama 19,6 és 19,7 dollár között ingadozik, tehát csökkenés tapasztalható a kibocsátási árhoz képest.
Vágólapra másolva!

20 dollárra taksálták a befektetők a második legnagyobb mobilcéget, a MegaFont a kibocsátási eljárás során, ami a menedzsment által meghatározott 20-25 dolláros sáv aljával esik egybe. A telekomcég ezzel 1,7 milliárd dollár értékű IPO-t vitt véghez, ami ez elmúlt három év legnagyobb orosz tőzsdei kibocsátásnak számít. A részvényenkénti 20 dolláros ár alapján 11,1 milliárd dollár a MegaFon kapitalizációja, ami alacsonyabb, mint az elemzők októberi 12,3-16,1 milliárd dolláros fair értékbecslése.

Egyáltalán nem nevezhető nagy meglepetésnek, hogy nem a legmagasabb áron keltek el a MegaFon részvények/GDR-ek. Október végén a Telefónica Deutschland tőzsdére lépésekor is hasonló helyzet alakult ki, a kibocsátási ár a német cégnél is a menedzsment által előre meghatározott sáv aljához közelített.

Tovább nőtt az oligarcha befolyása?

A társaság tájékoztatása szerint az IPO-t követően a már amúgy is többségi tulajdonosnak számító Alisher Usmanov 55,8 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg az előzetes hírek szerint 50 százalék plusz egy részvény maradt volna a tulajdoni hányada. A második számú tulajdonos részesedése 29 százalékra csökkent a tranzakciót követően, ez egyaránt magasabb, mint amit korábban (25%) rebesgettek.

Forrás: [origo]Alisher Usmanov vagyonát a Forbes 2012 márciusában 18,1 milliárd dollárra taksálta, mellyel Oroszország leggazdagabb, míg a világon a 28. leggazdagabb embernek számított. Befektetései között található a legnagyobb orosz vasérctermelő vállalat, a Metalloinvest, a második legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a MegaFon és a Mail.ru webportál is. A tengerentúlon a Facebookban vásárolt kisebb részesedést, sőt, a londoni Arsenal futballklubban is tulajdonos az orosz oligarcha.


A MegaFon közleménye szerint 15,2 százalék lett a közkézhányad, ami a telekommunikációs cég sajátrészvény-állományát is magába foglalja. Számításaink szerint, ha a MegaFon és a TeliaSonera mintegy 15 százalékos pakkot értékesítettek, akkor a sajátrészvény állomány jelenleg 8,4 százalékot tehet ki.

Forrás: [origo]

Jól megy az üzlet

Továbbra is őrzi második helyét az orosz telekommunikációs piacon az ügyfélszám alapján a MegaFon, több mint 27 százalékot hasított ki a harmadik negyedév végén 62,8 millió fős ügyfélállományával az AC&M Consulting szerint, míg legnagyobb versenytársai, az MTS 70,7 millió, a VimpelCom pedig 56,2 millió fővel rendelkezett.

A MegaFon nemrégiben tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, amiben 20 százalékos profit bővülésről számolt be a cég. Az árbevétel több mint 12 százalékkal 71 milliárd rubelre emelkedett, ami elsősorban az előfizetői bázis emelkedésének és a mobil adatszolgáltatás iránti kereslet növekedésének tudható be.

Forrás: [origo]

A menedzsment a tervek szerint a profit 50 százaléka és a szabad cashflow 70 százaléka közül a magasabb összeget fizetné ki tulajdonosai számára osztalékként. Ehhez azonban az is kell, hogy a nettó adósságnak a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredményhez (EBITDA) viszonyított aránya 1,2-1,5 között álljon. Az elemzői várakozások szerint 7-8 százalékos lehet az osztalékhozam, amivel versenyre kelhet az orosz telekomcégekkel, igaz, a főbb európai szektortársak 8,5 százalékos átlagát még így is csak megközelíteni tudja. A nyugat-európai telekom óriások közül már többen is osztalékot csökkentettek a nehéz iparági környezetben, aminek alábbhagyása egyelőre nem várható.

Forrás: [origo]

Van még potenciál

Továbbra is hajtóerőnek bizonyulhat a mobil adatszolgáltatás bővülése, a 2011-15-ös időszakra éves szinten 21 százalékos átlagos növekedést vár az AC&M Consulting. A legfőbb felhajtóerő az okostelefonok és a 3G alacsony penetrációja lehet, amely egyelőre jócskán elmarad a nyugat-európai szintektől. Az MTS várakozásai szerint az okostelefonok penetrációja 60 százalékra emelkedhet 2014 végére a 2012 első negyedév végi 15,4 százalékról.

A MegaFon menedzsmentje szerint a vállalat megfelelőképp pozícionált, hogy kiaknázza az orosz mobil adatszolgáltatási piac további növekedését. A három legnagyobb piaci szereplő közül elsőként a vezette be a korábbi technológiáknál lényegesen nagyobb átviteli sebességet kínáló 4G alapú technológiát Oroszországban. A cég várakozásai szerint az év végig több mint 40 orosz városban tudnak majd 4G alapú szolgáltatást nyújtani, beleértve Moszkvát és Szentpétervárt is.

A MegaFon kereskedése ma reggel a Londonban és Moszkvában is megindult. A brit piacon forgó GDR-ek árfolyama jelenleg csökkenést mutat, a 20 dolláros kibocsátási árhoz képest 19,67 dolláron áll a kurzus.

MegaFon (LSE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről