A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A tavaly októberi mélypont óta markáns emelkedésen vannak túl az amerikai tőzsdeindexek, de a vezetőnek számító Russell 2000 fontos támaszokat tört át az előző héten. A benchmark ugyan még mindig a legnagyobb éves növekedést tudja felmutatni az amerikai indexek közül, de a Nasdaqhoz hasonlóan itt is egyre csúnyább a technikai kép.
Vágólapra másolva!

A Russell 2000 áll még mindig az élen

A 2011 októberi, 600 pont körüli szintről 865 pont környékéig jutott el szűk egy év leforgása alatt a Russell 2000. A benchmark még mindig több mint 30 százalékos pluszban mozog a tavalyi szintjéhez képest, de a napi grafikonon fontos szintek roppantak meg az elmúlt napokban. A múlt héten a száz többnyire legjelentősebb technológiai vállalatot tömörítő indexet, a Nasdaq-100-at vizsgáltuk meg technikai szemmel. Mindkét esetben láthatóak a romlás jelei.

Mi az a Russell 2000?

A Russell 2000 egy kis és közepes kapitalizációjú vállalatokat tömörítő index, mely 2000 komponensből áll. A piaci szereplők közül sokan fontos benchmarknak tekintik, hiszen jobban bemutatja az amerikai gazdaság állapotát a széles lefedettsége révén. Jó jelnek szokták tekinteni a gazdaság állapota szempontjából, ha a Russell 2000 vezeti az emelkedést a többi index előtt, vagy ha azokat sikerül felülteljesítenie.


Az éves teljesítményt tekintve a Nasdaq többnyire lemaradó volt a kis és közepes kapitalizációjú vállalatokat tömörítő index, a Russell 2000-hez képest. A szeptemberi csúcspont óta tartó esés során azt lehetett látni, hogy a Russell 2000 még viszonylag jól tartotta magát, de a Nasdaq jelentősen alulteljesítette társait.

relatív teljesítmény

Ropognak a támaszok

A tavaly októberi mélypontról berajzolt emelkedő trendvonalat múlt hét közepén szakította át a Russell 2000, ráadásul a benchmark beesett a 200 napos mozgóátlag alá is. Az összképet tovább rontják az indikátorok, hiszen az MACD szeptemberben eladási szignált ajándékozott a befektetőknek, miközben az RSI stabilan csökkenő trendben halad és egyelőre még nem érkezett el a túladott zónához.

Az idén júniusban kezdődött emelkedő szakasz során nagyjából 130 pontot, megközelítőleg 17 százalékot tudott hízni a Russell 2000. A szeptemberi lokális csúcsot követően az 50 és a 200 napos mozgóátlagot is megroppantotta az index, jelenleg a 38,2 százalékos Fibonacci tarthatja meg a további zakótól.

Ha mégis folytatná a lejtmenetet, akkor a hosszú távú emelkedéshez berajzolt 61,8 százalékos Fibonacci (764 pont) lehet támasz. Amennyiben utóbbi szint sem tartaná meg a negatív tendenciát, úgy 735 pontnál egy markánsabb segítséggel futhatna össze az index. Erről a szintről indult az idei emelkedő szakasz, és itt húzódik az 50 százalékos Fibonacci is, melyet a 2011 októberi mélypontról rajzoltunk be.

Russell 2000 (napi grafikon)
Russell 2000

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!