A Zara-tulaj gazdagabb, mint Warren Buffett

Vágólapra másolva!
Egy kis spanyol városban, Arteioxoban található a Zara termékeket is gyártó Inditex SA főhadiszállása, aminek az első embere, Amancio Ortega a Bloomberg vagyonbecslése alapján megelőzte a tőzsdeguru Warren Buffett-et 53,6 milliárd dolláros vagyonával.
Vágólapra másolva!

Ortega, a világ leggazdagabb ruhaipari üzletembere, több mint 1600 Zara üzletben a világ 85 országában árulja divatos ruhadarabjait. A legelsőt 1975-ben La Corunában nyitotta, manapság már a brit királyi család új tagját, Kate Middleton-t is lencse végre kapták, amint a spanyol ruhamárka darabjait viseli.

Az ibériai gazdasággal ellentétben meglepően jól megy az Inditex-nek, bevételeik 7,2 milliárd eurót tettek ki az év első felében, ami 17 százalékkal több az előző év azonos időszakánál. A spanyol eladások 1,6 milliárd eurón stagnálnak.
Peter Braendle elemző szerint a társaság "nagyon jól és gyorsan reagál a piac igényeire, termékkínálatát jól változtatja, és szépen növekszik".

Nem változtatta meg a pénz és a hatalom

A hozzá közelállók szerint a divat mágus nem sokat változott az évek alatt. Tavaly ugyan egészségügyi okokból elhagyta a vezérigazgatói széket, de a mai napig minden nap bemegy La Coruna-i otthonából az irodába és dizájnerekkel, tervezőkkel beszélget.
A Zarán kívül számos egyéb márkanév is az Inditex érdekeltségébe tartotzik, mint például a Massimo Dutti, a Bershka, a Pull&Bear vagy a Stradivarious. A vállalat nagyjából 400 tervezőt alkalmaz és évente 20 ezer új termékkel rukkolnak elő. Az első New York-i Massimo Dutti márkaboltját októberben nyitotta meg a cég.

A vállalatvezetés titka az alacsony raktárkészletekben és a gépesített termelésben rejlik. Szállításirányító rendszereiket például a Deutsche Post AG-től szerezték be.

Amancio Ortega Gaona 76 éves üzletember az Inditex SA alapítójaként tett szert jelentős vagyonára. A nagyon visszafogottan, leginkább farmerban és pólóban mutatkozó ruhaipari mágnás soha nem nyilatkozik a sajtónak. Szótlansága, titokzatossága miatt a "rejtélyek emberének" is nevezik. Egyszer állítólag valakinek azt mondta, azért kezdett el először női ruhákkal foglalkozni, mert "úgy gondolta, hogy az nem fair, hogy csak tehetős hölgyek öltözhetnek jól".




Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!