A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szegénységben két kalapács bőven elég

Vágólapra másolva!
Nemcsak a bezárását a napokban bejelentő Bricostore-lánc, hanem az egész magyarországi barkácsáruház-piac óriási bajban van. A legnagyobb szereplők eredményei annyira rosszak, hogy az egyik nagy beszállító szerint az egész barkácsáruház-koncepciót újra kellene gondolni.
Vágólapra másolva!

Tizennégy-tizennyolcmilliárd forint - egy neve elhallgatását kérő, a piacot jól ismerő forrás szerint csak a kilenc áruház beruházási értékét nézve ennyit hagy veszni a Bresson család azzal, hogy úgy döntött, az általuk birtokolt nemzetközi barkácsáruházlánc, a Bricostore kivonul Magyarországról.

A Bricostore magyarországi eredményei alapján a döntés nem meglepő: a cég árbevétele 2009 és 2011 között a kétharmadára (18,7 milliárd forintról 12,2 milliárdra) zuhant. Már 2009-ben is 740 millió forint vesztesége volt, de tavalyra ez 2,2 milliárd forintra duzzadt. A mérlegadatokból kiderül, hogy 2011 végén a társaság rövid lejáratú kötelezettsége 8,9 milliárd forintot tett ki - és ebben nincs benne a Bricostore ingatlanos cégének bankok felé fennálló (kamatok nélkül) 4,7 milliárdos tartozása. Ennek a kft.-nek egyébként 2011 végén 1,8 millió forint volt a rendelkezésére álló pénzeszköze.

Év végéig fizetnek

A Bricostore utolsóként érkezett a magyar barkácspiacra, és a jelek szerint kezdetben az volt a stratégiája, hogy egy magasabb minőségű, felső kategóriás bolthálózatot épít ki. A stratégia azonban nem vezethetett sikerre, mert később már inkább áralapú kommunikációt folytatott a lánc. Árgaranciát vállalt a termékeire, azaz ha valamit máshol olcsóbban adtak, vállalta, hogy lejjebb megy a saját árával.

A Bricostore ma "milliárdokkal tartozik a partnereinek, valószínűleg alig van olyan, akinek nem lóg" - állította az [origo]-nak egy barkácsipari beszállító vállalat vezetője. A Bricostore-nál erről érdeklődésünkre annyit mondtak, hogy minden beszállító meg fogja kapni a pénzét az év végéig.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Mindez legalább részben a piaci folyamatokra vezethető vissza. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az utóbbi öt évben egyebek mellett a tapéták, a padlóburkolók és a bútorok forgalma drasztikusan, 30-40 százalékkal csökkent, és a barkácsfelszereléseké is csak szinten maradt - vagyis az inflációt figyelembe véve szintén visszaesett. (Ez a teljes piac forgalma, a nagyáruházakét külön nem méri a KSH.) A már idézett piaci forrás szerint létezik olyan kutatás, amely azt mutatja, hogy az átlagos vásárló havi 5 ezer forintot költ ilyen termékekre, ami "nagyjából a 2000-es évek szintje".

Az egész piac húzza magát

Jól mutatja a helyzet súlyosságát, hogy miután döntött a kivonulásról, a francia tulajdonos nem tudta eladni a láncot valamelyik versenytársának - ellentétben például a hipermarketjeit az Auchannak értékesítő Corával. Pedig úgy tudjuk, az üzleteket felkínálták az Obinak, az azonban nem élt a lehetőséggel. Egy, a barkácspiacon beszállítóként jelen lévő cég egyik szakembere az [origo]-nak azt mondta, hogy a Bricostore nehéz helyzete évek óta téma volt a piacon. "Eladó volt már két-három éve is, de annyira rossz a piac, hogy senki nem akarta megvenni" - mondta. (A Bricostore azt megerősítette, hogy az egyik konkurensnek felajánlotta a láncot, az Obi nem kommentálta az információt.)

Azt, hogy a piacvezető nem kért az üzletből, akár az is magyarázhatja, hogy a Bricostore-hálózatnak csak néhány tagja van olyan városban, ahol az Obi még nincs jelen. A barkácspiac egészét elnézve ugyanakkor más okai is lehetnek az elzárkózásnak. Nemcsak a Bricostore termel masszív veszteséget évek óta, hanem a nála nagyobb versenytársai is mind legalább kétmilliárdos mínuszban vannak, és még a mindössze három áruházat működtető Bauhaus is 1,8 milliárdot bukott tavaly.

BarkácsláncokObiPraktikerBaumaxBricostoreBauhaus
Áruházak száma24191593
Árbevétel 2009 (milliárd forint)42,735,424,918,88,2
Árbevétel 2011 (milliárd forint)39,330,123,812,210,1
Adózott eredmény 2009 (milliárd forint)0,03-0,6-1,0-0,7-0,7
Adózott eredmény 2011 (milliárd forint)-2,0-3,4-4,0-2,2-1,8
Forrás: [origo]-gyűjtés, Opten

A magyar Praktiker német anyavállalata - miután elterjedt, hogy el akarja adni - az idén 7 millió eurós tőkeemelést hajtott végre az itteni leánycégében. A cég azt állítja, hogy félmillió eurós költségmegtakarítást ért el, és nem mondott le a további terjeszkedésről: az eddigieknél kisebb alapterületű, 1000-1500 négyzetméteres áruházakban látja a jövőt.

Egy magyar vevő a láthatáron

A Napi Gazdaság hétfőn azt írta, a Bricostore-lánc új tulajdonosa a magyar tulajdonú MPF Holding Zrt. lehet, de egy, a cégcsoporthoz közel álló forrás szerint ez messze nem biztos, még csak előzetes tárgyalások folynak. A többek között szerszámok, bútorok és építőipari kemikáliák gyártásával foglalkozó MPF Holding korábban beszállítója volt a Bricostore-nak, és más barkácsláncoknak jelenleg is szállít.

Felcsuti Zsolt, az MPF Holding résztulajdonosa és igazgatósági elnöke az [origo]-nak nem mondott konkrétumot az esetleges felvásárlásról, csak azt, hogy a vállalatcsoport minden olyan cég iránt érdeklődik, amelyben potenciált lát. Kérdésünkre, hogy miért látna fantáziát egy gyengélkedő piaci szegmens masszívan veszteséges cégében, azt felelte, hogy a recessziónak egyszer vége lesz, és vásárolni akkor kell, amikor olcsón lehet.

Felcsuti általában a barkácsáruházakról azt mondta, hogy szerinte a piaci szereplőknek az egész koncepciót újra kell gondolniuk. "Ezeknek az üzleteknek az a bajuk, hogy értelmetlenül nagy a választékuk. Abban versenyeznek, hogy minél profibb termékpalettájuk legyen, az olcsótól a drágáig, és ezt hatalmas költséggel tudják felépíteni, teljesen fölöslegesen. A kereskedelem ma nem erről szól, a vásárló nem akar másfél órán át válogatni tizenöt festék és ötven vécédeszka közül" - magyarázta az üzletember.

A felvásárlás az MPF elnöke által említett szempontok mellett azért is jó üzlet lehet, mert a plázastop miatt jelenleg csak külön minisztériumi engedéllyel lehet akkora áruházakat építeni, amekkorák a Bricostore-üzletek. Ha megindul a fogyasztás, alaposan felértékelődhetnek a jó helyen lévő, kiépített infrastruktúrával rendelkező, profilváltással sokféleképpen hasznosítható boltok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!