G20: Ebből mind baj lehet

Vágólapra másolva!
Szerencsétlenül választották meg a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő országok pénzügyminisztereinek találkozóját. Több nagyágyú el sem ment, így várhatóan érdemi döntést sem hoznak majd. A résztvevők az európai adósságválsággal és az USA tetemes államháztartási hiányával foglalkoznak majd.
Vágólapra másolva!

A világ vezető gazdaságainak pénzügyminiszterei és jegybankelnökei Mexikóban ültek össze vasárnap, hogy két napon keresztül az olyan, a világgazdaságra veszélyt jelentő témákról tanácskozzanak, mint az euróövezeti adósságválság vagy az USA duzzadó államháztartási hiánya - írja a Wall Street Journal (WSJ) a résztvevők tájékoztatására hivatkozva.

A gazdasági lap szerint a találkozó időpontját eléggé alkalmatlan időpontban választották meg, mert éppen megelőzi az amerikai elnökválasztást, és a görögök adósságkezelésben egy kulcsfontosságú határidőt.

Így nem is vesznek részt az ülésen olyan nagyágyúk, mint Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter vagy Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, továbbá a francia és a brazil pénzügyminiszter is mást küldött maga helyett.

Minden találkozó nyilatkozattal zárul. Hétfőn azt hagyják majd jóvá a résztvevők a WSJ információi szerint, hogy a globális növekedés várhatóan csekély marad, és a kockázatok nőnek. Utóbbinál azt jegyzik majd meg, hogy kockázatos lehet az esetleges késlekedés a közelmúltban bejelentett intézkedések esetében Európában.

Görögország is kifogy a pénzből november 16-án, és a hitelezői nem egyeztek még meg abban, hogyan csökkentik az ország hatalmas adósságállományát. Az IMF azt szeretné, ha a hitelezők eurómilliárdokat írnának le veszteségként, de sem ők, sem az Európai Központi Bank nem készült elő erre a lehetőségre. A bizonytalanság emellett továbbra is fennáll Spanyolország esetében is. A tervezett zárónyilatkozat szerint megemlítik azt is, hogy növekvő kockázatot jelent a potenciális éles pénzügyi szigorítás az USA-ban és Japánban.

És noha kiemelik a veszélyeket, a G20 várhatóan nem határoz majd meg semmilyen konkrét intézkedést, annál is inkább, mert a kulcstisztségviselők el sem mentek a találkozóra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!