Matolcsy lehet a jegybankelnök?

Vágólapra másolva!
Matolcsy György válthatja a Népszava értesülése szerint a jegybankelnöki székben Simor Andrást.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter válthatja a jegybankelnöki székben Simor Andrást a Népszava szerint. A lap nem nevezi meg a forrását, így nehéz igazán megalapozottnak tekinteni az értesülést. A jelenlegi elnök megbízatása tavasszal jár le, Orbán Viktor miniszterelnöknek pedig 2013 elején kell javaslatot tenni a köztársasági elnöknek az új jegybank elnök személyére.

Matolcsy György neve mellett több más lehetséges jelölt is rendszeresen felmerül, a Portfolio.hu közgazdászok között végzett felmérése szerint a jelenleg az IMF-fel tárgyaló delegációt vezető Varga Mihály a legesélyesebb, bár a második helyre épp Matolcsy futott be az anonim szavazáson. Az mindenesetre elég valószínűnek tűnik, hogy a kormány igyekszik majd a megfelelő jelölt révén növelni befolyását a jegybank politikájába.

Nagytestrvérünk, az origo is alaposan sorra vette, hogy ki lehet az esélyes jelölt a tavaszi elnökváltáskor. Az értesülések szerint az első tapogatózások, sőt, már az első visszautasítások is megtörténtek az ügyben. Az origo összeállítását ezen a linken érheti el.

Az esélyes jegybankelnöki jelöltek az origo szerint

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!