A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Matolcsy visszaszólt - Mi lesz a Telekommal?

Vágólapra másolva!
Értetlenkedve áll az NGM azelőtt, hogy az Európai Bizottság újabb (többek között a telekomadóval kapcsolatos) kötelezettségszegési eljárásokat léptetett hazánk ellen második fázisba.Mindeközben ez a távközlési különadó több oldalról is támadhatónak tűnik, a most emlegetett eljárás mellett létezik egy másik is, amely még későbbi fázisban jár: az Európai Bíróság asztalán fekszik. Ha esetleg az államnak vissza kellene fizetnie a telekomadót azoknak, akiktől beszedte azt, az a részvényenkénti 75 forintos mértékével akár komoly lökést is adhatna a Magyar Telekom árfolyamának.
Vágólapra másolva!

"A Bizottság nyitott kapukat dönget" - ezzel a címmel adott ki sajtóközleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap este, melyben azt hangsúlyozták, hogy a kormány az Európai Bizottság kérésétől függetlenül így is-úgy is kivezeti a kötelezettségszegési eljárás alapját képező intézkedéseket.

Mint ismeretes, tegnap léptette a második szakaszába az Európai Bizottság azokat a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokat, amik a telekommunikációs adó, a kiskereskedelmi válságadó és az étkezési utalványok ügyében folynak. Az NGM szerint az Európai Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy két hónapon belül változtassa meg a kiskereskedelmi és a távközlési ágazatra vonatkozó különadókról szóló jogszabályát, különben az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyeket.

Matolcsy György minisztériuma a most kiadott közleményben azt hangsúlyozza, hogy "a magyar kormány ettől a kéréstől függetlenül korábbi elhatározásához híven 2013. január elsejével teljes egészében megszünteti az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet, és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat. Ugyanakkor a magyar kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal."

Több fronton támadják a telekomadót

Ahogy fent írtuk, most a hazai tőzsdei cégek közül a Magyar Telekomot sújtó telekomadó elleni egyik eljárás is a második szakaszába lépett. Ezt azért indította a Bizottság, mert úgy látja, hogy az adónem a közvetlen adózásra vonatkozó uniós jogszabályokba ütközhet.

Ezen kívül azonban a Bizottság egy másik eljárást is folytat a magyar távközlési különadó ellen, azt pedig azért, mert úgy látják, hogy nem a fenti az egyetlen pont, ahol hibádzik ez a teher. Ahogy a Bruxinfo írja: "...az adónem igazgatási díjnak tekinthető, és így az engedélyeztetési irányelv hatálya alá tartozik. A belső piaci jogszabályok alapján viszont igazgatási díjat csak úgy lehet szedni a piaci szereplőktől, ha ezeket a pénzeket a telekommunikációs infrastruktúra fejlesztésére fordítja az állam. A kabinet viszont nem titkoltan az államháztartás egyenlegének javítására fordította a távközlési adó bevételeit."

Ez a második kötelezettségszegési eljárás túllépett a második fázison is, s már az Európai Bíróság asztalán fekszik. Érdekesség, hogy ha ez a kettő bökkenő nem lenne elég, akkor lehet, hogy lesz még egy harmadik is. Emer Traynor, az adóügyi EU-biztos szóvivője a BruxInfonak ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a telekommunikációs különadó diszkriminatívan érinti a külföldi távközlési szolgáltatókat, s ezzel újabb adózási alapelvet sérthet.

A meccsnek még nincs vége

Ahogyan az NGM közleménye is hangsúlyozza, elsőre nem feltétlenül érthető, hogy miért pörög még az Európai Bizottság a távközlési különadó ügyén, ha már úgy is tudható, hogy az 2013-tól megszűnik. A dolog azonban korántsem ilyen egyszerű, hiszen fentebb láthattuk, hogy az emlegetett adónem több oldalról is támadhatónak, akár jogtalannak tűnhet. Ha az EU szervei ezt megállapítják/bebizonyítják, akkor könnyen lehet, hogy a Magyar Államnak utólag vissza kell fizetnie azt a távközlési különadót, amit beszedett.

A Magyar Telekom 2010-ben 26, 2011-ben 25 milliárd forintot fizetett, idén pedig 24 milliárd forintot fizet be ezen adónem keretében az államkasszába. Ha ezt az összesen 75 milliárd forintot az államnak valamikor majd vissza kell fizetnie, az óriási egyszeri bevételt jelenthet a cégnek.

Részvényenként mintegy 75 forintról van szó, s ez a jelenleg 400 forint körüli árfolyamra vetítve bizony csaknem 19%-os potenciális hozamot jelentene, ha például a cég azonnal kifizetné ezt az összeget a részvényeseinek (pl. extra osztalékként). Ebből következik, hogy a Magyar Telekom a bevezetett újabb és újabb adóktól megtépázott árfolyamát komoly mértékben mozgathatja majd meg, ha esetleg az EU tényleg elkaszálja és esetleg vissza is fizetteti a 2010 és 2013 között létezett/létező telekomadót. Az persze megint más kérdés, hogy időközben a kormány már kivetett egy telefonadót (2 forint per perc vagy sms), illetve egy közműadót (125 forint per vezetékméter) is a szektorra és ezen belül az emlegetett tőzsdei cégre.

A Magyar Telekom napi bontású árfolyamának grafikonja

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!