Elindult lefelé az infláció

Vágólapra másolva!
A szeptemberi 6,6 százalékos négyéves csúcsról jelentősen, 6 százalékra süllyedt az infláció októberben. A múlt hónapban a szolgáltatások és az üzemanyagok húzták vissza az árindexet.
Vágólapra másolva!

Októberben 6 százalékos volt az éves infláció, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal emelkedtek az árak - közölte kedden reggel a KSH. Az éves adat elmarad a piaci várakozásoktól, az elemzők ugyanis 6,2-6,3 százalékos inflációt valószínűsítettek.

A jelentés szerint októberben az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek, üzemanyagok az átlagnál jobban drágultak, a tartós fogyasztási cikkek azonban olcsóbbak lettek, mint egy éve. Az élelmiszerek csoportján belül a tojás vitte a prímet 33,5 százalékos drágulásával, a sertészsír ára 20,5 százalékkal emelkedett. Az átlag felett, 6,4 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 10,4 százalékkal drágultak. A háztartási energia az átlagtól elmaradva 5 százalékkal drágult.

Szeptemberhez képest az élelmiszerek 0,6 százalékkal lettek drágábbak. A jelentés kiemeli az étolaj 6,9, a liszt 4,3, valamint a tej 2,3 százalékos havi áremelkedését. Ugyanakkor az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 0,9 százalékkal lettek olcsóbbak. A szezonváltás miatt a ruhák 3 százalékkal drágultak. Az éves összevetésben tizedével dráguló üzemanyagok jól szerepeltek októberben, 2 százalékkal csökkent az áruk, a szolgáltatások pedig 0,4 százalékkal lettek olcsóbbak.

Kockázatosak az élelmiszerek

A szeptemberi négyéves csúcsot jelentő 6,6 százalékos éves inflációs adatnál jobb októberi adat azzal magyarázható, hogy a múlt hónapban a ruhák, az egyéb cikkek és üzemanyagok, valamint a háztartási energia ára visszafogottabban emelkedett. Szeptemberben például az üzemanyagok ára közel 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a piaci várakozásokat alulmúló inflációs adat egyrészt annak köszönhető, hogy az élelmiszerárak a vártnál kisebb mértékben emelkedtek, másrészt pedig annak, hogy már októberben megkezdődött az üzemanyagárak csökkenése, ami a következő hónapban folytatódott. A szakember szerint a belső kereslet hiányát tükrözi az élelmiszerárak várttól elmaradó növekedése, valamint a szolgáltatások árainak a vártnál nagyobb egyhavi csökkenése is. Suppan hozzátette, hogy az élelmiszerárak továbbra is jelentős felfelé mutató kockázatokat jelentenek, amit a mezőgazdasági termelői árak augusztusi 18,1 százalékos emelkedése is jelez.

Magyarország a csúcstartó

Az Európai Unión belül egyelőre csak a szeptemberi adatok állnak rendelkezésre, azok alapján Magyarországon a legmagasabb az infláció, a második helyen Románia áll 5,4 százalékos szeptemberi áremelkedéssel. A legalacsonyabb inflációt Görögországban és Svédországban mérték.


A Reuters által októberben megkérdezett elemzők szerint a mostaninál valamivel alacsonyabb lehet az idei átlagos infláció, a szakértői konszenzus 5,8 százalékos áremelkedést jelez, jövőre pedig 4,9 százalékra csökkenhet az áremelkedés üteme. A Magyar Nemzeti Bank szeptemberben közzétett inflációs jelentése 2012-re szintén 5,8 százalékos inflációt jósolt, jövőre pedig 5 százalékot várnak a jegybank szakértői. Az előrejelzésekben szereplő 4,9-5,8 százalékos inflációs becslések és az októberi 6 százalékos tényadat messze elmaradnak a jegybank 3 százalékos inflációs céljától, ami az árstabilitást jelentené. A jegybank monetáris tanácsa a legutóbbi kamatvágás után közzétett közleménye szerint az inflációs cél 2014-ben lesz elérhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről