Osztalékvágás jöhet az Mtel anyjánál is

DTE kicsi
Vágólapra másolva!
Nagyot ütöttek a pénteki frankfurti kereskedési napon a Magyar Telekom anyacégének, a Deutsche Telekomnak részvényein, miután a Handelsblatt arról számolt be, hogy a cég a 2013-mas üzleti éve után fizetendő osztalékát erősen megvágja majd. Sokan tartanak attól, hogy az osztalékukat csökkentő európai távközlési szolgáltatók hosszú sorába a Magyar Telekom is hamarosan beáll, de ez még egyáltalán nem vehető biztosra.
Vágólapra másolva!

Amíg a magyar befektetők hosszú hétvégéjüket töltötték, a német Handelsblatt pénteki számában megjelent egy cikk, amely szerint a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom osztalékpolitikájának módosítására készül. A változás azt eredményezné, hogy a német távközlési óriás által a 2013-mas üzleti éve után fizetett osztalék jelentősen csökkenne ahhoz képest, amit a 2012-es üzleti év eredményéből fognak kifizetni.

A Deutsche Telekom körülbelül egy hónapja jelentette be, hogy a 2012-es üzleti év után minimum 0,7 eurós osztalékot fog fizetni részvényenként a tulajdonosainak, illetve az is ismertté vált, hogy heteken belül döntenek a 2013-mas várható osztalékkal kapcsolatban is. A Handelsblatt vélhetően már olyan információkhoz jutott hozzá, amelyek ezzel a formálódó döntéssel kapcsolatosak.

Az osztalék csökkentésére a lap szerint azért kerülhet majd sor, mert a társaság szeretne több pénzügyi mozgásteret adni a vezérigazgatónak ahhoz, hogy fejlessze a cég hálózatát, illetve hogy új termékeket vezessen be.

A befektetők az osztalék esetleges csökkentéséről szóló hírnek nagyon nem örültek, a Deutsche Telekom részvényei a pénteki kereskedési napot 3,5%-os mínuszban zárták, amellyel a mintegy 0,4%-ot emelkedő frankfurti DAX index legrosszabbul teljesítő komponensének voltak mondhatók.

A piaci reakció nagyon érdekes, hiszen az osztalék esetleges csökkentésének híre két okból sem kellene túl nagy meglepetést jelentsen a piacnak. Egyrészt az elemzői véleményekben már valamelyest tükröződik ez a lehetőség: a 2013-mas konszenzus ugyanis 0,59 eurónál van, miközben fentebb láttuk, hogy a 2012-es év után a cég legalább 0,7 eurót tervez kifizetni. A Reuters cikke szerint az elmúlt 30 napban a Deutsche Telekom részvényeit követő fundamentális elemzők átlagosan 14%-kal csökkentették a 2013-mas osztalék-előrejelzésüket.

A másik ok (amiért nem feltétlenül érthető a heves piaci reakció) a szektorban keresendő. Az elmúlt hetekben rengeteg európai távközlési szolgáltató vágta vissza az osztalékfizetését. A spanyol Telefonica, a holland KPN, az osztrák Telekom Austria, a lengyel TPSA, a francia France Telekom, illetve sokan mások leginkább a visszaeső keresletet, a változó fogyasztói szokásokat, az erős versenyt, valamint a szigorú szabályozási környezetet okolták, amikor bejelentették az osztalékcsökkentést.

Deutsche Telekom (Xetra)

Forrás: [origo]

Sorra kerül a Magyar Telekom is?

Több elemző tart tőle és valóban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a sorba a Magyar Telekom is beáll. Az osztalék esetleges csökkentése a hazai vállalat esetében azért nem ennyire egyértelmű, mert a távközlési különadó bevezetésének hatására a cég az elmúlt években egyszer már erősen levágta az osztalékát (74-ről 50 forintra).

Ha a kormány ezt a szektorális válságadót valóban kivezeti, akkor eltűnhet a nyomás az osztalékról, ebben az esetben nem biztos, hogy szükség van további vágásra. Ha viszont ez az adó nem szűnik meg, akkor az időközben bevezetett újabb adók (közműadó, illetve a percenként, illetve sms üzenetenként 2 forintos telefonadó), a piacon látható verseny (egy negyedik mobilszolgáltató esetleges megjelentése Magyarországon), illetve a csökkenő lakossági fogyasztás miatt reális félelem lehet az osztalékcsökkentés. A piacon vannak olyan elemzők, akik a Magyar Telekomtól a 2011-es 50 forint után már csak 40 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését várják a 2012-es üzleti év után.

Amint a Deutsche Telekom példáján láttuk, egy osztalékcsökkentésről szóló hír akkor is nagy esést tud okozni egy európai távközlési részvény árfolyamában, hogy ha az elvileg nem kellene túl nagy meglepetést jelentsen a befektetők számára. A Magyar Telekom is könnyen ugyanebbe a helyzetbe kerülhet, ha esetleg hírek érkeznek az osztalék csökkentéséről. A részvényeknek egy már potenciálisan csökkentett, 40 forintos közelgő osztalékkal számolva is mintegy 10%-os az osztalékhozama. Ez a 6,9%-os 10 éves magyar állampapírhozamhoz képest nyomott árazásnak látszik, tehát elvileg a piacnak nem jelentene nagyon nagy meglepetést, ha az Mtel esetleg csökkentené az osztalékát.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a Magyar Telekom osztalékkal kapcsolatban felfelé mutató kockázatok is léteznek, hiszen egyrészt - ahogy fentebb láttuk - még egyáltalán nem biztos, hogy rövid távon szükség van újabb osztalékcsökkentésre a tavalyi 50 forintos szintről. Emellett lehetséges, hogy a távközlési különadó Európai Uniós szabályokba ütközik, s emiatt azt hazánknak vissza kell fizetnie a Magyar Telekom javára. Ez a cégnek jelentős egyszer bevételt jelenthetne.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!