MOL: Perelnie kell a horvátoknak az INA-ért

Vágólapra másolva!
Polgári pert kellene indítania a horvát a kormánynak az INA irányításáról szóló szerződés felülvizsgálatáért, hiába ítélnék el a volt miniszterelnököt jogerősen, véli a MOL jogi igazgatója. Az INA irányítása rövid távon ez alapján még nem csúszik ki a MOL kezéből, de a bizonytalanság egyáltalán nem segít az üzlet fejlesztésében.
Vágólapra másolva!

Polgári peres úton támadhatja csak meg a horvát kormány az INA irányítási jogairól szóló szerződést, még ha Ivo Sanadert el is ítélik jogerősen a vesztegetési ügyben - idézi Kara Pált, a MOL jogi igazgatóját a Népszabadság. A MOL ráadásul ebben az esetben is a legnagyobb tulajdonos maradna az INA-ban.

Összességében ez azt jelenti, hogy az erősen átpolitizált vesztegetési ügy egyelőre nem fenyegeti a MOL beleszólását az INA ügyeibe, bár kétségtelenül lassítja és nehézkessé teszi a társaság mindenféle törekvését az INA átalakításával és korszerűbbé tételével kapcsolatban.

A szövevényes és régóta húzódó ügyben kedden hozott fordulatot, hogy a horvát bíróság bűnösnek találta Sanadert, a vád szerint a volt horvát miniszterelnök offshore cégeken keresztül jelentős kenőpénzt fogadott el, hogy cserébe lehetővé tegye a MOL részesedésszerzését az INA-ban, majd pedig kisebbségi tulajdonosként is irányítási jogokat biztosító szerződést kössön a céggel.

Az egyik ilyen ciprusi bejegyzésű cég, a Hangarn üzleti kapcsolatban áll a MOL-lal is, de utóbbi szerint ez pusztán beszállítói viszony, a Hangarn Oroszországból gyenge minőségű dízelolajat szállít, amit a MOL finomítva tovább értékesít. A magyar ügyészség korábban megvizsgálta a Hangarn és a MOL közötti árazásokat, és nem talált arra utaló jelet, hogy túlszámlázásokkal fizetett volna a MOL egy esetleges vesztegetési közbenjárásért az orosz cégnek.

Jogilag hiába tűnik egyelőre még stabilnak a MOL kontrollja az INA felett, a politikai huzavona rendkívül bizonytalanná teszi a cég horvát érdekeltségének kilátásait. A MOL-ra ráadásul mostanában anyapiacán is rájár a rúd, az egy hete bejelentett harmadik megszorítócsomag, illetve a szerdai módosítások értelmében magasabb Robin Hood adóval kell szembenéznie, mint a kormány korábban jelezte, ráadásul kétséges, hogy mekkora mértékben tudja majd érvényesíteni a pénteki bejelentéskor még biztosnak tűnő beruházási adókedvezményét.

MOL (napi)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!