Meglepetést hozott a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
A várakozásokkal nagyjából megegyező árbevételt leszámítva minden soron felülteljesítette az elemzői konszenzust a Magyar Telekom ma reggel közzétett gyorsjelentése. A jó eredményben ugyanakkor jelentős egyszeri tételek is a cég segítségére voltak, de a költségcsökkentési törekvések is éreztetik hatásukat. A gyorsjelentés összességében valamelyest talán pozitív, de azért nem olyan kirobbanó, mint első ránézésre sejtenénk.
Vágólapra másolva!

Közel 28 százalékkal múlta felül az elemzői várakozásokat a Magyar Telekom harmadik negyedéves profitja. Éves szinten 10,8, negyedéves szinten pedig 38,4 százalékos a bővülés. A gyorsjelentés részleteit böngészve ezzel együtt is inkább csak a várakozásoknak megfelelő mögöttes folyamatok rajzolódnak ki. Az árbevétel tovább csökkent, még a vártnál jobban teljesítő energia-kiskereskedelem ellenére is, és a külföldi leányok sem muzsikálnak valami fényesen.

Az árbevétel csúszott meg picit

Egyedül árbevétel soron csúszott meg hajszálnyival a Magyar Telekom, de a 150,1 milliárd forintos értékesítési adat csupán 0,2 százalékkal marad el az elemzői konszenzustól. Éves szinten 1,3 százalékkal csökkent az árbevétel, miután az energiaszolgáltatásból, valamint a TV, mobilinternet és okostelefonok értékesítéséből származó bevétel növekedés nem tudta ellensúlyozni a vezetékes- és mobil hangalapú, illetve az IT/rendszerintegrációs bevételek csökkenését.

5,2 milliárd forintos bevételt ért el a telekommunikációs cég energiaszolgáltatásból, ami erősebb, mint az elemzők által vártak. Egy éve még csupán 0,6 milliárd forintnyi bevétele száramozott a cégnek a tevékenységből, azonban azóta nagymértékben megnőtt a társaság által nyújtott kiskereskedelmi energiaszolgáltatás iránti igény. Üröm az örömben, hogy az ügyfélmegtartó hatással bíró tevékenység profittartalma igen alacsony.

A várakozásokhoz képest valamivel gyengébben teljesítettek a külföldi leányvállalatok, annak ellenére, hogy a helyi devizák forinttal szembeni erősödése (3,4-3,6%) támogatta az eredményt. A macedón operáció értékesítése 9,1 százalékkal csökkent a mobil- és vezetékes hangalapú bevételek nagyobb mértékű visszaesése miatt. A montenegrói értékesítés 0,4 százalékkal mérséklődött a gyenge mobil hangalapú bevételek miatt.

Szigorú kontroll alatt a költségek

Kisebb mértékben növekedtek éves alapon a személyi jellegű ráfordítások, mint amire számítani lehetett, annak ellenére, hogy a telekomcég főállású alkalmazottainak létszáma 1700 fővel nőtt, miután áprilisban konszolidálta a call centerét. A 8,4 százalékos előrejelzett növekedéshez képest "csupán" 4,5 százalékkal ugrott meg éves alapon. Az EBITDA mintegy 13 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust, ami elsősorban az egyszeri tételek emelkedésének tudható be.

Az EBITDA javulását elsősorban egy macedóniai ingatlan portfólió értékese támogatott, aminek keretein belül négy elavult épületet értékesített, illetve egy modern épületet vásárolt helyettük. A tranzakció 3,7 milliárd forint nyereséget hozott a konyhára. Szintén a negyedév eredményét javította 1,6 milliárd forinttal a Pro-M Zrt. értékesítése, valamint a költségtakarékossági intézkedések.

A korrigált EBITDA közel 12 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust, ami elsősorban az egyszeri tételek emelkedésének tudható be. Ennek köszönhetően 44,9 százalékra ugrott a - szektor- és telefonadóval, illetve végkielégítésekkel kapcsolatos költségekkel - korrigált EBITDA margin, szemben a várt 40,1 százalékkal. Még abbaz az esetben is 0,9 százalékos növekedést mutat a korrigált EBITDA, ha megtisztítjuk az egyszeri értékesítéseket (macedón ingatlanok, Pro-M Zrt.) magába foglaló 6,5 milliárd forintos tételtől.

Extra adókkal is teljesíthető a terv a menedzsment szerint

A július elsején bevezetett telefonadó 4,4 milliárd forintot tett ki, a telekommunikációs szektort sújtó válságadó 6,2 milliárd forint volt a negyedévben, ami közel megegyezett az általunk becsült 6,3 milliárd forinttal. 36,4 százalék volt a szeptember végi nettó eladósodottsági ráta, ami így továbbra is a menedzsment által kitűzött 30-40 százalékos tartományban áll.

A menedzsment megerősítette 2012-es célkitűzéseit, ami az árbevétel terén stagnálást és legfeljebb 2 százalékos csökkenést enged meg, míg a korrigált EBITDA terén 4-6 százalékos csökkenéssel számol. Az év hátralevő részében a piaci környezet változatlanul kihívásokkal teli marad.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!