A családi aranyat is árulja a spanyol telekom óriás

Vágólapra másolva!
Latin-Amerikai leányát is tőzsdére vinné a spanyol Telefónica telekommunikációs cég, azután, hogy német egysége október végén debütált a parketten. A tranzakció értéke 4-6 milliárd euró lehet a tervek szerint, ami mintegy háromszorosa az elmúlt hetekben lezajlott kibocsátásoknak a szektorban. Jelenleg igen komoly gondokkal küszködik az iparág Európában a gazdasági lassulás következményeképp. Mindez azonban nem érezteti hatását a Telefónica latin-amerikai operációjánál, így az elmúlt negyedévekben nem véletlenül bizonyult a társaság zászlóshajójának.
Vágólapra másolva!

Újabb IPO-t forral a Telefónica

Német egységét követően a latin-amerikai operációját is tőzsdére vezetné a spanyolt Telefónica telekommunikációs társaság. A vállalat 4-6 milliárd eurós bevételre számít a tranzakcióból, amely során a latin-amerikai egység 10-15 százalékát kínálnák fel a befektetőknek - mondta el Gilmar Camura, a cég brazil egységének pénzügyi igazgatója még a hét elején egy interjúban a Bloomberg szerint.

A leányt a dél-amerikai kitettsége ellenére nem vezetnék be egyetlen tengerentúli tőzsdén sem, a menedzsment tervei szerint a madridi, illetve a londoni parketteken debütálna a cég. Ősszel már több IPO-n is átesett az európai telekommunikációs szektor, melyek így jó viszonyítási alapként szolgálhatnak a Telefónica dél-amerikai egységének. Az egyik újonnan tőzsdére lépő cég a Telefónica német egysége volt október végén. Egy hónapra rá az orosz MegaFon következett, sőt, a legnagyobb kazah telekomcég, a Kcell is a parkettre készül.

Egyelőre még nem érkezett hivatalos bejelentés a tőzsdére lépés várható időpontjáról, annyi bizonyos, hogy a cég nem szeretné sokáig húzni a folyamatot. A két telekommunikációs IPO példája viszont nem túl kecsegtető, ugyanis mindkét esetben a menedzsment által javasolt kibocsátási árfolyamsáv alján, vagy éppen ahhoz közelebb sikerült csak értékesíteni a részvényeket. Kérdéses az is, hogy a befektetők mennyire éheznek egy újabb telekomcég tőzsdére jövetelére, aminek a 4-6 milliárd eurós mérte mintegy három-négyszerese a két újonnan debütáló társaságnak. Vélhetően a Kcell nem igazán tud majd beleszólni a keresletbe 400-500 millió eurós tranzakciója révén.

Forrás: [origo]

Latin-Amerika a kulcspiac

A spanyol Telefónica a világ egyik vezető telekommunikációs társaságának számít. Európa és Latin-Amerika 25 országában tevékenykedik, ahol mintegy 313,8 millió ügyféllel rendelkezett szeptember végén. A tőzsdére igyekvő Telefónica leány a második legnagyobb szereplőnek számít a latin-amerikai térségben 210,1 millió ügyfelével a Carlos Slim által tulajdonolt mexikói América Móvil mögött.

Forrás: [origo]

Tengerentúli egysége kiemelkedő jelentőségű a spanyol cég számára, miután az árbevétel közel felét már ez az egység szállítja, arról nem is beszélve, hogy az operáció jövedelmezősége meghaladja a teljes vállalatét. Az elmúlt negyedévet is a latin-amerikai operáció teljesítménye mentette meg, amely árbevétel terén 3,8, míg a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció (EBITDA) előtti eredmény terén 4,8 százalékkal bővült. Eközben a spanyol értékesítés 15 százalékkal csökkent.

Forrás: [origo]

Mi áll a kiárusítás hátterében?

Komoly gondokkal küzd a lassuló gazdasági környezetben az európai telekommunikációs szektor, az árbevétel csökkenése mellett a profitabilitás is erodálódik. Javarészt költségcsökkentésekkel reagálnak a vállaltok, melynek egyik formája a létszámleépítés. Ennek eszközét legutóbb a Deutsche Telekom alkalmazta, de például a Magyar Telekom is hasonló lépésre szánta el magát.

A profitabilitás visszaesése miatt a részvényesi juttatásokat is lefaragják a vállalatok, mégpedig az osztalék csökkentése formájában. Az elmúlt egy évben több telekomcég vágta vissza osztalékát a kedvezőtlen gazdasági környezetre hivatkozva. Eddig a kifizetés megnyirbálása mellett tette le a voksát a Deutsche Telekom, a France Telecom, a KPN, a Telekom Austria, a TPSA és korábban a Magyar Telekom is. A Telefónica sem maradt ki a sorból, sőt, a spanyolok teljesen mértékben elvetették az osztalékfizetést a 2012-es üzleti év után.

A spanyol cég egységeinek kiárusítása mögött a hatalmas adósságállomány lefaragása áll, amire a csökkenő profitabilitás miatt van szükség. A Telefónica szeptember végi nettó adósságállománya 56 milliárd euró volt, ami az év végéig 52,8 milliárd euróra csökkenne a tervek szerint. A júniusi 58,3 milliárd eurós adóssághoz képest már mindenképp előrelépés tapasztalható. Mindehhez persze több egységétől is részelegesen, de meg kellett válnia, többek közt ide sorolható a Telefónica Deutschland IPO-ja, illetve az Atento és a China Unicom értékesítése.

A finn-svéd TeliaSonera is adósságállományának csökkentése végett kezdett eszközeinek értékesítésébe, ezért választja a tőzsdei jelenlétet leányai, a MegaFon és a Kcell számára is. Mellettük azonban a spanyol Yiogo egységére is vevőt keres a társaság.

2012 nem a telekommunikációs cégek éve

Gyengén muzsikáltak idén a telekompapírok a tőzsdén. A szektort lefedő Stoxx Europe 600 Telecommunications (SXKP) index az év eleje óta 9 százalékkal került lejjebb, míg az 50 legfontosabb európai blue-chipet tömörítő Stoxx Europe 50 (SX5P) index közel 8 százalékot emelkedett. Ezalatt a komoly adósságokkal küszködő Telefónica árfolyama 24 százalékot zuhant, míg a hasonló problémákkal szembenéző finn-svéd TeliaSonera közel 2 százalékos pluszt tudott felmutatni.

A Telefónica, a TeliaSonera, a Stoxx Europe 600 Telecommunications és a Stoxx Europe 50 indexek relatív teljesítménye az év eleje óta

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről