Bóvli lehet a legnagyobb amerikai alumíniumgyártó

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálat alá helyezte az Alcoa besorolását a Moody's hitelminősítő, aminek az lehet következménye, hogy bóvliba vágják a cég adósságbesorolását. A vállalat papírjai a piaczárás utáni elektronikus kereskedés során közel 2 százalékot veszítettek értékükből.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb amerikai alumíniumgyártó, az Alcoa bóvli kategóriába kerülhet a Moody's hitelminősítőnél az alumíniumárak esése miatt. A Moody's tegnap felülvizsgálat alá helyezte a cég adósságbesorolását, aminek leminősítés lehet a következménye.

A Moody's szerint az alumíniumipar fellendülése nagyon lassú és nehezen látható a jelenlegi folyamatok szerint. Az Alcoa számára további nehézséget jelenthet majd, hogy a következő negyedévekben 85-95 cent körül alakulhat a fontonkénti alumíniumár (1900-2130 dollár tonnánként). Idén a nyersanyag átlagára tonnánként 2051 dollár volt, ami a tavalyi szintektől mintegy 15 százalékkal alacsonyabb.

Forrás: [origo]

Az Alcoa szóvivője szerint a cég elkötelezett a befektetésre sorolt minősítés megtartása érdekében, több fontos lépést is tettek korábban ezért. A vállalat 2008 óta 5 milliárd dollárral csökkentette költségeit, ráadásul több üzemében is csökkentették kapacitásaikat.

A leminősítés következménye az lehet, hogy a vállalat forrásbevonási költségei megnövekszenek, így rosszabb feltételek mellett juthat hitelhez a cég. Jelenleg is hatalmas, mintegy 8,3 milliárd dolláros hitelállománya van a cégnek. A másodpiacon némi eséssel reagáltak a kötvényárfolyamok, a részvény pedig a zárás utáni kereskedés során közel 2 százalékot esett.

Alcoa árfolyama (NYSE)
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről