Már csak az interneten nyílik meg a magyarok pénztárcája

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fogyasztási fordulatot lát jövőre, de ehhez igen nagy fordulatra van szükség, mivel az októberi kiskereskedelmi forgalom (vagyis lényegében a magyarok költekezése) az elmúlt két év legnagyobb visszaesését produkálta. Egyedül a gyógyszer- és az internetes vásárlások bővültek, utóbbi nagyon.
Vágólapra másolva!

Októberben 3,7 százalékkal esett vissza kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbi szinthez képest - írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Lényegében minden termékcsoportban kevesebbet vásároltak a magyarok, egyedül a csomagküldés és az internetes kiskereskedelem növekedett, igaz, az jelentősen.

Az élelmiszerek vásárlása 1,2, az üzemanyagoké 5, a műszaki cikkeké 11,9 százalékkal esett vissza. A gyógyszereké 2,5, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem 24,2 százalékkal nőtt.

Az első tíz hónapban ezzel 1,8 százalékos volt a kiskereskedelem visszaesése. A KSH adatai szerint március óta folyamatosan kisebb a bolti vásárlások mértéke az egy évnél korábbi szinthez képest. Az októberi adat azért kiábrándító, mert az idei, sőt a tavalyi hónapok legnagyobb visszaesését jelzi.

A háztartások fogyasztásának visszaesése a gazdasági növekedést is visszafogja, de Matolcsy György csütörtökön azt írta, 2013 a fogyasztási fordulat éve lesz. Ennek némileg ellentmond, hogy a jegybank adatai szerint a versenyszféra jövőre is több embert elbocsáthat el, mint ahányat fölvesz, illetve az is, hogy a bruttó bérek emelkedését az infláció elviszi majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!