15 százalékot zuhant a megmentett spanyol bank

Vágólapra másolva!
Nagyjából 15 százalékos mínuszban nyitott az adófizetők pénzén megmentett spanyol Bankai, miután a spanyol bankmentő alap szerint a társaság részvényesi értéke negatív. A problémát átváltható kötvény kibocsátásával orvosolják majd, de emiatt komoly veszteséget kell a részvényeseknek elszenvedni.
Vágólapra másolva!

A Spanyolország által államosított Bankia részvényesi értéke mínusz 4,2 milliárd euró a spanyol bankmentő alap kalkulációi szerint. A Bankia anyavállalata, a BFA (Banco Financiero y de Ahorros) értéke pedig mínusz 10,4 milliárd euró jelenleg.

A Bankia és a BFA a két legnagyobb spanyol pénzintézet, akik külső segítséget kapnak, összesen 18 milliárd euró értékben, melyet még idén át is utalnak a bankoknak. A jelenlegi tervek szerint az EU 37 milliárd eurót ad a bajba jutott spanyol pénzintézeteknek. Cserébe elbocsátásokat kell végrehajtani, illetve a rossz minőségű eszközöket egy ún. rossz bankba csoportosítják át. Hosszabb távon ezeket az eszközöket értékesíteni fogják.

A CNBC értesülései szerint a bankok az ESM által kibocsátott kötvényeket kapnak segítségül a spanyol bankmentő alaptól. Az összegből egyébként a spanyol állam 4,5 milliárd eurót kap, mivel szeptemberben támogatást nyújtott a pénzintézeteknek.

A Bankia továbbá 10,7 milliárd euró értékben bocsát ki átváltható kötvényeket, melyet hagyományos részvényekké konvertálnak jövő év elején, emiatt pedig jelentősen nő a piacon lévő részvények száma, mely komoly veszteséget okoz a jelenlegi tulajdonosoknak.

A Bankia részvények a hír miatt 15 százalékos eséssel vágtak bele a napba. A papírokat 2011 júliusában vezették be a spanyol tőzsdére, de egyelőre nem mondható túl sikeresnek a szereplés, hiszen a részvény több mint 80 százalékát elveszítette az akkori értékének. A Bankiát hét takarékszövetkezetből rakták össze egy vállalattá 2010 szeptemberében bízva abban, hogy a válságot közösen jobban át tudják vészelni.

Bankia (Madrid Stock Exchange)
Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről