Új spanyol mentőöv jöhet a hétvégén

Vágólapra másolva!
Az eurózóna három éve tartó adósságválsága azzal folytatódik, hogy Madridra külső nyomás nehezedik a pénzügyi piacok és egyes európai szövetségesei felől, hogy már a hétvégén újabb külső forrás bevonásáért folyamodjon, ami megindítaná az Európai Központi Bank spanyol kötvényvásárlását.
Vágólapra másolva!

A múlt heti események alapján - mikor is a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy 43 pontból álló törvényjavaslatot jelentett be a költségvetés rendbehozatalára, illetve nyilvánosságra kerültek a bankok állapotát felmérő stressz teszt eredményei - logikus lépésnek gondolhatjuk Spanyolország európai mentőalapból való újabb részesedését.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schaeuble még legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a spanyolok jól haladnak, hogy megoldják pénzügyi nehézségeiket és nem kell külső segítséghez folyamodniuk, mivel a befektetők értékelni fogják reformtörekvéseiket.

Már Brüsszel is sürget

Mára azonban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Olli Rehn uniós biztos Brüsszel üzenetét továbbította a spanyol vezetőknek, miszerint mihamarabb kérjenek segítséget és Brüsszel nem támaszt újabb követelményeket azokon a reformokon kívül, melyeket a spanyol miniszterelnök már korábban felvázolt.

Több európai uniós diplomata név nélkül elárulta, hogy Angela Merkel kancellár eddig óvatosságra intette a spanyolokat és várakozásra kérte őket, mivel nem lett volna kívánatos egy ismételt mentőcsomaggal a parlament elé állni éppen azután, hogy a német legfelsőbb bíróság jóváhagyta az ESM alapot.

Most úgy tűnik azonban, hogy a Reuters értesülései szerint, egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva, Spanyolország már a hétvégén hivatalosan is segítséget fog kérni, melyhez Németország támogatását is maga mellett tudhatja, és az eurózóna beli pénzügyminiszterek jövő hét hétfői luxemburgi ülésén megvitathatják azt.

Az idő sürget, mivel a hónap végén a spanyoloknak 29 milliárd eurónyi lejáró kötvényt, beleértve 9 milliárd rövidlejáratú papírt is, újra kell finanszírozniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!