Csak úgy özönlött a kínai áru a piacra

Vágólapra másolva!
Kellemes meglepetéssel szolgált a kínai külkereskedelmi mérleg mára virradóan, a kínai export messze az elemzői várakozások felett teljesített decemberben, de az import is élénkülést mutatott. A hír jó ugyan, de mivel egyetlen havi adatról van szó, nem szabad túlértékelni.
Vágólapra másolva!

14,1 százalékkal bővült a kínai export decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami igen lendületes élénkülést jelent a novemberi, 2,9 százalékos növekedéshez képest. Az import 6 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban, ami szintén javulást jelent, hiszen novemberben stagnálást mértek éves összevetésben. A váratlanul jó adatra mérsékelt emelkedéssel reagáltak az ázsiai piacok.

Az importnál lényegesen erőteljesebben bővülő export révén a külkereskedelmi mérleg egyenlege is a várakozáson felüli javulást mutatott decemberben, az elemzők által várt 19,6 milliárd dolláros többlet helyett 31,6 milliárd dollárral haladta meg a kínai kivitel a behozatal értékét. Az elemzői konszenzus szerint a szakértők csupán 4,6 százalékos export- és 3,3 százalékos importnövekedésre számítottak.

A külkereskedelmi adat kedvező képet fest, hiszen a megugró export elvileg arra utal, hogy a globális kereslet élénkült decemberben a kínai termékek iránt, miközben az import mérsékeltebb növekedése arra utal, hogy a kínai fogyasztók is aktivizálták magukat az év utolsó hónapjában.

Az első elemzői vélemények ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy korai lenne még nagyon messzemenő következtetéseket levonni a decemberi adatokból, még nem a tartós fellendülésről van szó. A havi adatok rendkívül hektikusan ingadoznak, ráadásul az adatokat torzítja a kaliforniai kikötői dolgozók novemberi sztrájkja, ami miatt számos tengeri szállítmány decemberre került át. Az Egyesült Államok a legfontosabb kereskedelmi partnere Kínának, így ezek a csúszások alapvetően befolyásolhatják a külkereskedelmi mérleget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!