A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A bolgár rezsiforradalom első áldozata

Tüntetők skandálnak jelszavakat tiltakozásul a magas áramdíjak miatt Szófiában 2013. február 17-én, tüntetés, demonstráció bulgária
Vágólapra másolva!
A magas energiaárak miatt távozni kényszerült a kormányból a költségvetési szigor zálogaként ismert Szimeon Gyankov bolgár pénzügyminiszter. A néhány napja rezsiszámlákat égető tömegtüntetők szemében ő a felelős azért, mert az életszínvonal jottányit sem javul az unió legszegényebb államában.
Vágólapra másolva!

Bulgáriában vasárnap húsznál is több városban tüntettek a magas energiaárak miatt, Bojko Boriszov kormánya pedig - úgy tűnik - engedett: hétfőn bejelentették, hogy nemcsak megvizsgálják az energiaárak csökkentésének lehetőségét, de a lakosság által az eddigi megszorításokért felelősnek tartott kormánytag, a miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő Szimeon Gyankov pénzügyminiszter is távozik a kormányból.

A bolgár energiapiac legnagyobb részben privatizált, azonban a szolgáltatók között nincs igazi verseny. A gáz- és árampiac monopolista jellemzői ellen az Európai Unió egyes szervei is többször szót emeltek, de a bolgár állam eddig nem tett lépéseket a helyzet megváltoztatása érdekében. A tüntetők szempontjából a lényeg, hogy a szolgáltatók által diktált energiaárak egyre kevésbé vannak összhangban a bolgár bérekkel. A nyugdíjasok helyzete a legnehezebb, gyakori, hogy egyedül élő idős emberek villanyszámlája önmagában magasabb, mint amennyi a havi nyugdíjuk.

Éppen ezért vett részt sok nyugdíjas a városonként is több ezer fősre duzzadó (összesen pedig több tízezres) megmozdulásokon. Szófiában fontos bekötőutak forgalmát lassították a számláikat égető tüntetők, a kivezényelt rendőrökkel is összecsapva megrohamozták az energiaszolgáltatók székházait, a fővárostól délre fekvő Dupnicában pedig a Szófiát Thesszalonikivel összekötő főutat foglalták el. A kiegyenlíthetetlen rezsiszámlák miatt tiltakozókéhoz hasonló nagyságú elégedetlen tömeg az 1997-es hiperinfláció óta nem volt a bolgár városok utcáin.

A kormány inkább meghátrál

Az öt hónap múlva esedékes parlamenti választásokra készülő Boriszov-kormány és az azt támogató Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért Párt (GERB) számára nem is jöhettek volna rosszabbkor a tüntetések. Népszerűségük folyamatosan esik, és - bár továbbra is a GERB a legtámogatottabb párt Bulgáriában - korántsem biztos, hogy idén megkezdhetik második ciklusukat a kormányoldalon.

A februári adatok szerint a GERB jelenleg a szavazatok 23 százalékát tudná megszerezni, az energiaszolgáltatók visszaállamosítása mellett kiálló Bolgár Szocialista Párt esetében pedig ugyanez a mutató igen gyorsan 20-22 százalékosra nőtt. Az is igaz viszont, hogy a szocialistáké továbbra is a legnagyobb arányban elutasított párt Bulgáriában.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
Tüntetők csapnak össze a rendőrökkel a kifizethetetlen rezsiszámlák miatt Bulgáriában február 17-én

Ezek alapján logikus lépésnek tűnhet Gyankov menesztése, hiszen a bolgárok többsége az elmúlt években bevezetett megszorítások első helyi felelősének tartotta a pénzügyminisztert. A 2011 őszén szervezett gazdatüntetések is elsősorban Gyankov ellen irányultak, aki egyébként épp a múlt héten kelt ki élesen az energiapiac visszaállamosítása ellen a bolgár nemzeti televízióban. A pénzügyminiszter menesztése azonban komoly kritikát is kiválthat, a költségvetési szigor megtestesítőjeként elhíresült politikus eltávolításával ugyanis a Boriszov-kormánynak nagyobb tere nyílik a választások előtti költekezésre. Gyankov például korábban nem engedte, hogy a bolgár kormány külön támogatásban részesítse a mezőgazdaságból élőket, most azonban a már bejelentett gazdatüntetések megelőzése érdekében egymilliárd levet (körülbelül 500 millió eurót) készül kifizetni a kabinet az állami tartalékokból a feldühödött gazdáknak.

Fiskális fegyelem és alacsony életszínvonal

A miniszteri kinevezése előtt a Világbank vezető közgazdászaként dolgozó, nemzetközileg elismert Gyankovnak vitathatatlan érdeme, hogy a bolgár költségvetés GDP-arányos hiányát 0,5 százalékosra tudta csökkenteni. A Boriszov-kormány vezetése alatt a világgazdasági válság sem viselte meg Bulgáriát oly mértékben, mint a régió más államait, hiszen az ország gazdasága továbbra is növekszik.

A bolgár államháztartás helyzetének stabilitását bizonyítja az is, hogy a bolgár lev és az euró közötti 1,95 arányú fix átváltási arányt sikerült fenntartani. Az államháztartási mutatók kedvezőbbé válásával párhuzamosan azonban az Európai Unió legszegényebb államában nem sikerült emelni a bérszínvonalat, és a lakosság egyötöde továbbra is a szegénységi küszöb alatt él.

Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev
Tüntetők skandálnak a szófiai tüntetések február 17-én

Paradox módon tehát Gyankovnak köszönhető, hogy most egyáltalán tudja miből támogatni a kabinet a gazdákat, illetve hogy realitásként merülhet fel az energiapiac egy részének esetleges visszaállamosítása. A mindeddig Bojko Boriszov miniszterelnök teljes támogatását élvező Szimeon Gyankovnak most mégis mennie kell, utóda Tomiszlav Doncsev EU-források kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lesz a pénzügyminisztérium élén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!