Halálkereszt sújtja az aranybefektetőket

Vágólapra másolva!
Egy rendkívül negatív technikai formáció rajzolódott ki az arany napi grafikonján: az 50 napos mozgóátlag a 200 napos mozgóátlagot felülről metszette, ráadásul az árfolyam ezen szintek alatt mozog. A szakzsargonban halálkereszt jelzésnek nevezik a kirajzolódó alakzatot, mely hosszabb távon negatív lehet az aranyra.
Vágólapra másolva!

Egy rendkívül negatív technikai formáció rajzolódott ki az arany napi grafikonján: az 50 napos mozgóátlag felülről metszi a 200 napos mozgóátlagot úgy, hogy az árfolyam ezen szintek alatt mozog. A technikai elemzésben ezt az alakzatot halálkereszt jelzésnek is szokták nevezni, ráadásul a keresztezés akár hosszabb távra is rossz ómen lehet az arany befektetők számára.

A grafikonon ugyanakkor nem ez az egyetlen gyengeséget mutató jel. Az árfolyam miután letört az oldalazó háromszögből és benézett a nevezetes mozgóátlagok alá, keményen elkezdte tolni a déli irány felé a Bollinger-szalagot is. Utóbbi jól mutatja, hogy merre lehet jelenleg a legkisebb ellenállás iránya.

Azonban rövid távon limitált lehet a lejtmenet, mivel 1600 dollárnál egy lélektani támasz húzódik. Amennyiben az árfolyam kettészeli az utóbbi szintet, akkor a háromszög alakazatból számolható 1550 dollár körüli célárhoz egyre közelebb kerülhet az arany.

Korábban már több cikkben is felhívtuk olvasóink figyelmét az arany gyengeségére vonatkozóan, legutóbb múlt héten írtunk arról, hogy akár véget is érhet az emelkedő trend a sárga fém piacán.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről