Komoly kedvezményeket kínál a kormány a bankoknak

Vágólapra másolva!
Komoly kedvezményeket ajánlana a kormány a bankoknak, hogy azok a hitelezés fokozásával hozzájáruljanak a gazdasági növekedés beindításához - mondta Pleschinger Gyula hétvégén a Kossuth rádióban. Az adó és pénzügyekért felelős államtitkár szerint a negyedik negyedéves, meglepően gyenge GDP adat országhatáron kívül eső, külső körülményeknek volt betudható.
Vágólapra másolva!

Bár a negyedik negyedéves GDP adat még a kormány számára is váratlanul kiábrándító lett, az idei évre megfogalmazott prognózisain mégsem kíván változtatni az NGM. 2013-ra továbbra is a 0,9 százalékos GDP növekedési várakozás van érvényben, 2014-re pedig még ennél is nagyobb növekedést remélnek Pleschinger elmondása szerint.

A növekedés beindításához azonban - láthatóan - újabb lépésekre van szükség. ennek egyik eleme szerint a bankrendszerrel törekszik a kormány olyan egyezségre, mellyel a pénzintézetek ösztönözve lennének a hitelezés felfuttatására. A Magyar Nemzet tudósítása szerint például a bankokat sújtó különadó terhekből való visszatérítésre, leírásra kerülhetne sor egy jóval agresszívabb kedvezményrendszer létrehozásával. A megállapodásra már akár tavasz végéig sor kerülhet.

Pleschinger leszögezte, hogy a költségvetést akkor sem lazítaná fel a kormány, ha nyáron kikerülnénk a túlzottdeficit-eljárás alól. A hiányt 3 százalék alatt kell ugyanis tartani ahhoz, hogy az államadósság csökkenhessen. A fiskális stabilitás megtartása mellett azonban nagy hangsúly van a növekedés beindításán. Az állmtitkár véleménye szerint a jegybank élére olyan szakembert kell választani, aki nemzetközi színtéren elismert és komolyan ért a monetáris politikához.

Az államtitkár szavai a bankokkal folyó egyeztetésekkel kapcsolatban nem számítanak teljes mértékig újdonságnak. Korábban Gyuris Dániel, a Bankszövetség megbízott elnöke beszélt már a több fronton zajló egyeztetésekről, melyek első ránézésre a bankokra eddig nehezedő jelentős terhek enyhüléséhez vezethetnének. Nem szabad azonban azt sem elfeledni, hogy a kormány bankokkal kötött megállapodásai korábban nem jelentenek garanciát az alacsonyabb jövőbeli kötelezettségekre.

Pleschingernek a várható jegybankelnök személyével kapcsolatos megjegyzése azon taálgatásokra erősíthet rá, melyek szerint mégsem Matolcsy foglalja majd el a jegybankelnöki széket. A Napi információi szerint is nagy esélye van, hogy Orbán mást jelöl majd a pozícióba, hiszen a választások előtt egy évvel nem szeretne jelentős átalakításokat eszközölni az NGM-nél. Ezekkel teljesen ellentmondó értesüléseket közölt viszont a Népszava. Matolcsy ezek szerint a jegybankba távozik, helyét Varga Mihály fogja megörökölni. A kérdésben tehát továbbra is igen nehéz tisztán látni, a lapértesülések akár napi eltéréssel is tudnak egymásnak ellentmondó üzeneteket hordozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!