Felvásárlási lázban ég Amerika

Vágólapra másolva!
Lendületesen indult az év az amerikai felvásárlási piacon, elkelt a Heinz, létrejött a világ legnagyobb légitársasága. Csak csütörtökön 40 milliárd dollár értékben kötöttek üzleteket.
Vágólapra másolva!

Órákon belül több jelentős felvásárlást jelentettek be az Egyesült Államokban csütörtökön, ami a válság utáni bizalmatlanság és félelem korszakának végét jelentheti - írja a Wall Street Journal elemzésében. Közel hat év után visszatértek a nagy üzletek.

A csütörtöki nap bombahíre az volt, hogy a Heinz élelmiszeripari óriást (amely többek között a Heinz Ketchup gyártója) felvásárolta egy brazil befektetési alap és a Warren Buffet befektetőcége.

A sztárbefektető Warren Buffett Berkshire Hathaway Inc befektetési alapja és a 3G Capital alap (amely többek között a Burger King tulajdonosa is) 23 milliárd dollár készpénzt fizetett a cégért.

Szintén tegnapi üzlet, hogy az AMR és a US Airways légitársaságok összeolvadnak, egy 11 milliárd dolláros üzlet keretében. Az új céget American Airlinesnak hívják majd, 900 gépe lesz és The Telegraph tudósítása szerint a világ legnagyobb légitársaságává válik.

Az Anheuser-Busch globális sörgyártó vállalat (2009-ig a Borsodi tulajdonosa volt) 4,75 milliárd dollár értékben adott el több márkát egyik nagy konkurensének a Constellation Brands-nek. Egy gyógyszer nagykereskedő cég a Cardinal Health pedig két milliárd dollárért vásárolta fel versenytársát az AssuraMed-et.

Jól látszik az idei év dinamikus indulása, ha ezekhez hozzávesszük a Liberty Globaly (a Magyarországon is jelen lévő UPC tulajdonosa) és a Virgin Media 16 milliárd dolláros összeolvadását, illetve hogy a Comcast kommunikációs óriás 18,1 milliárd dollárt fizetett a General Electricnek, hogy kivásárolja az NBCUniversal médiacégből.

Csütörtökön így összesen 40 milliárd dollár értékben kötöttek felvásárlási vagy összeolvadási üzletet az Egyesült Államokban. A WSJ azzal magyarázza a nagy nekibuzdulást, hogy a válság során a cégek már minden költségcsökkentési és hatékonyságnövelési lehetőséget kipipáltak így a növekedésre nem maradt más lehetőségük, mint az összeolvadás vagy felvásárlás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről