Cementgyártó a DAX sztárja

Vágólapra másolva!
Ezen a héten is utánajártunk, hogy melyik részvény bizonyult a német DAX index legerősebb komponensének. A hét sztrárpapírja a HeidelbergCement lett 6,4 százalékos emelkedésével, míg a DAX eközben 0,7 százalékos növekdést mutatott fel.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét sztárpapírja a HeidelbergCement lett a német piacon, jelentősen felülteljesítve a DAX indexet. A világ harmadik legnagyobb cementgyártással foglalkozó társaságának gyorsjelentése pozitív meglepetéssel szolgált. Az adósságállománya a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent, illetve növelte a 2013-as évre vonatkozó bevételi és eredménytervét is. A jó hírek mellett akvizíciót is végrehajtott, 25 százalékos részesedést szerzett a Cement Australia-ban.

Hogyan keressük a vonzó részvényeket?

Számtalan technikai alapú részvényválasztási stratégia létezik. Most használt módszerünk alapja, hogy nagyon sokszor érdemes a legjobban teljesítő részvényeket figyelni, és ezekben megtalálni az optimális belépési szinteket. A DAX indexben szereplő részvények utolsó 5 kereskedési napját vizsgáljuk. Árfolyammozgásuk alapján az elmúlt héten a legnagyobb emelkedést felmutató vállalatok közül szemezgetünk, bízva abban, hogy a piac felülteljesítése nem véletlen és ez a tendencia továbbra is megmarad. Természetesen szigorúan kezelve a veszteség behatároló szinteket is.



A fundamentumok után nézzük meg, hogy technikailag hogyan viselkedik a részvény. A heti grafikont vizsgálva 2011 utolsó negyedévétől egy emelkedő csatorna bontakozott ki, melyet a szaggatott piros vonal jelez. Az eltelt másfél év alatt az árfolyam duplázódott, és közelít a csatorna tetejéhez ami 60 eurónál tart jelenleg. A piros emelkedő trendvonal mutatja az évvégétől az emelkedés meredekebbre változását. Azon befektetők akik hosszabb távon kereskednek (1-2 év), érdemes a stop loss szintjüket ehhez igazítaniuk.

A HeidelbergCement heti grafikonja (Xetra)

Forrás: [origo]

Nézzük meg a középtávon kereskedők helyzetét, amit a napos grafikonon vizsgálunk meg. Ezen az időtávon (1-6 hónap) már több teendőjük volt a befektetőknek. A 2012 novemberi vételi pozíciójukat, már januárban zárták, zsebre téve több mint 10 százalékos profitot. Hmm, nem rossz. A következő lépésre február elején került sor, a technikai elemzés segítségével egy jó beszállási pontot sikerült elcsípniük. Jelenleg nincs más teendőjük mint hátradőlni a karosszékben, a pirossal jelzett emelkedő trendvonalra vigyázzó szemeiket vetni és stop szintjüket folyamatosan emelni.

A HeidelbergCement napi grafikonja (Xetra)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!