Három kispapír is bekerül a BUX-ba

Vágólapra másolva!
Az ANY Biztonsági Nyomda, a Danubius és a Rába kerülnek be április másodikától a BUX indexbe, míg a bennmaradáshoz szükséges kritériumokat harmadszorra is elvétő Est Media elhagyja a benchmarkot. A hazai index így tizenhárom darabosra fog bővülni a jelenlegi tizenegyről.
Vágólapra másolva!

Nagy változások következnek áprilistól a BUX életében, hiszen három új taggal bővül az index kosara, miközben egy kiesik onnan. Ennek következtében tizenhárom részvény határozza majd meg a legtöbb tőkepiaci szereplő által követett hazai benchmak mozgását, köztük az ANY Biztonsági Nyomda, az Appeninn, a CIG Pannónia, a Danubius, az Egis, az FHB, az MTelekom, a MOL, az OTP, a PannErgy, a Rába, a Richter és a Synergon.

A BUX indexbe való bekerülés a három új tag (ANY Biztonsági Nyomda, Danubius és Rába) számára pozitív hírként értékelhető, bár arra talán részben már számíthattak a piaci szereplők. Az indexkövető alapok felől akár közvetlen módon is többletklereslet jelenhet meg a részvények piacán, de az indextagság legfontosabb előnye talán mégis inkább az annak köszönhető nagyobb befektetői figyelemben keresendő. Az indexben ugyanis ezek a kisebb részvények méretüknél fogva csak elenyésző (jellemzően 1 százalék alatti) szeletet tudnak kihasítani.

Az indexből való kikerülés értelemszerűen rossz hírt jelent, bár az Est Media esetében vélhetően nem jár majd nagy eladói nyomással. Az indexkövető alapok ugyanis portfólióik összeállításakor bizonyos mértékben eltérhetnek a benchmarkként választott index súlyaitól, így kisebb papírok vásárlásáról kvázi szabadon dönthetnek. Mivel az Est Media fundamentumai nem nevezhetők túl meggyőzőnek, valószínűleg az indexkövető alapok is kihagyták portfóliójukból a BUX-ban szinte láthatatlan (0,02 százlékos) súllyal bíró papírokat.

Forrás: [origo]

BUX-kosár felülvizsgálat

A BÉT minden évben két alkalommal, március elsején és szeptember elsején felülvizsgálja, mely papírok teljesítik a BUX-indexbe való bekerülés, valamint a bennmaradás feltételeit. A BÉT az elmúlt év végén jelentősen könnyített a kritériumokon, mivel az utóbbi időszakokban egyre kevesebb részvénysorozat tudta maradéktalanul teljesíteni azokat. Így a mostani szabályozás szerint az alábbi öt feltételből elég háromnak megfelelni a BUX-indexbe való bekerüléshez.

1. Az utolsó félévben az adott részvénysorozat esetén a forgalmas napok (amely napokon a részvénysorozatra történt üzletkötés) száma a maximális tőzsdenapoknak (amikor a részvény a tőzsdén foroghatott) minimum 95 százaléka.

2. A felülvizsgálati napot megelőző utolsó nyilvánosságra hozott pénzügyi kimutatásban szereplő saját vagyon a tőzsdére bevezetett részvények teljes saját vagyonának legalább fél százaléka.

3. Az adott részvénysorozat közkézhányaddal korrigált kapitalizációja (közkézhányaddal korrigált kapitalizáció = bevezetett mennyiség * záróár felülvizsgálati napon * közkézhányad) meghaladja az 5 milliárd Ft-t, vagy a teljes, tőzsdére bevezetett (közkézhányaddal korrigált) részvénymennyiség kapitalizációjának min. 0,5 százalékát.

4. Az utolsó félévben az adott részvénysorozatra kötött üzletek száma (db) eléri az 5000-et, vagy a részvénysorozatok üzletszám alapján csökkenő sorrendbe állított rangsorában az adott részvénysorozat az első 20 között szerepel.

5. Az utolsó félévben az adott részvénysorozat árfolyamértéken vett forgalma minimum 5 milliárd Ft, vagy a részvénysorozatok árfolyamértéken vett forgalom alapján csökkenő sorrendbe állított rangsorában az adott részvénysorozat az első 15 között szerepel.

Az indexben már bennlévő részvények közül azok, amelyek egymás utáni két felülvizsgálat során nem teljesít az ötből legalább 3 kritériumot, kikerül a BUX kosarából.



A jellemzően kelet-közép-európai piacokon aktív hazai alapok közül több olyan is akad, mely teljesítményét a CETOP 20 indexhez hasonlítja, így fontos azt is megvizsgálni, hogy ebben az indexben milyen változásokra kerül majd sor áprilistól. Az indexben szereplő magyar részvények (MOL, MTelekom, OTP, Richter) továbbra is kosártagok maradnak, vagyis a hazai nagypapírok tekintetében érdemi változást nem jelent az index új összetétele. A nyertese egyébként az átsúlyozásnak az osztrák biztosítási csoport, a VIG, míg kárvallottja a dohányipari Philip Morris.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről