Milliókat bukik a pletykákon a Peugeot

Vágólapra másolva!
Pletykának nevezte a Peugeot azokat a sajtóértesüléseket, miszerint tőkét kívánna emelni a francia autógyártó. A szóvivő szerint a cég pénzügyi helyzete stabil, és a profitabilitás javítására koncentrálna a közeljövőben a vállalat, ahogyan eddig is kommunikálta.
Vágólapra másolva!

Nem fog tőkét emelni a Peugeot, mondta el Jean-Baptiste Mounier, a francia cég szóvivője azután, hogy találgatások indultak el egy esetleges részvénykibocsátással kapcsolatban. A La Tribune, francia napilap ugyanis bennfentes forrásokra hivatkozva kész tényként kezelte, hogy a Peugeot már aktívan vizsgálja egy esetleges részvénykibocsátás várható hatásait.

A La Tribune azt emeli ki, hogy a francia cég közel 2,5 milliárd eurónyi készpénzt égetett el tavaly és idén is még 1,5 milliárd eurót használthat fel a cég, mely komoly problémaforrás a francia gyártó számára. A szóvivő azonban hangsúlyozta a Reutersnek, hogy 7,3 milliárd eurós készpénzállománnyal rendelkeztek tavaly év végén, illetve további 3,2 milliárd eurós hitelkerettel bír a cég különböző bankoknál, így a vállalat pénzügyi helyzete jelenleg megoldott.

Más utat jár be a cég

A francia cég tőkeemelések helyett inkább más eszközökkel enyhítené az európai autópiac 20 éves mélypontja által okozott negatív hatásokat. Ilyen például, hogy már tavaly eladta Citer nevű autókölcsönző egységét, melyért cserébe 440 millió eurót kaptak, továbbá értékesítették Gefco nevű logisztikai egységüket is, 800 millió euróért cserébe. A cél, hogy minél inkább a főtevékenységére koncentráljon a gyártó.

Ez viszont még nem minden, a Peugeot ugyanis további 100 millió eurós szeretne megtakarítani a dolgozók fizetéseinek és létszámának csökkentésén keresztül. A francia cég már a szerdától tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel a leépítésekről, a vállalat ugyanis 11 200 munkahely megszűntetését tervezi a közeljövőben, Franciaországban, ami az itt található létszám 17 százalékát teszi ki.

Kötvényt már adott el

Forrásokról pedig a francia társaság inkább a kötvénykibocsátások útján gondoskodik, a gyártó ugyanis februárban 1 milliárd dollár értékben bocsátott ki öt éves lejáratú kötvényeket. A Peugeot-Citroen csoport pénzügyi részlege pedig 1,2 milliárd euró értékben adott el egy éves lejáratú kötvényeket melyekért a francia állam is kezességet vállalt.

A mai borongós hangulatban a PSA csoport árfolyama is rosszul kezdett, és bár a nap első felében erősödni tudott, nap végére mégis a reggeli, 7 eurós szint közelébe gyengült vissza. A 4 százalékos mínusz így már közel 100 millió euróval csökkenti a cég tőzsdei értékét.

A PSA csoport árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!