Jóváhagyták a Mol kurdisztáni partnerének terveit

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a Irak kurdisztáni régiójának természeti erőforrás minisztériuma a Gulf Keystone Shaikan olajmezőjéhez kapcsolódó fejlesztési tervet. A Mol iraki partnere a ma reggeli közlemény szerint a következő hetekben kezdheti meg a kitermelést, melyet a lehető leghamarabb napi 20 ezer hordóra szeretnének feltornászni, három év múlva pedig 150 ezer hordós szintet is el akarja érni a társaság.
Vágólapra másolva!

Rábólintott Irak kurdisztáni régiójának természeti erőforrások minisztériuma a Gulf Keystone Shaikan mezőhöz kapcsolódó fejlesztési tervre. A Mol-nak 20 százalékos részesedése van a Shaikan területen, emiatt a magyar olajcég számára is fontos a mai bejelentés.

A Gulf Keystone elnöke pozitívan nyilatkozott az engedélyről, hiszen így a vállalat megkezdheti a Shaikan mezőn a kereskedelmi mennyiségű olaj kitermelését. A kövektező hetekben kezdődhet meg a szénhidrogének felszínre hozása, melyet rövidesen napi 20 ezer hordóra akar a vállalat feltornászni, majd a második termelő létesítmény elkészítése után 40 ezerre tornászni, ezt a szintet a Mol befektetői prezentációja szerint várhatóan a negyedik negyedévben érhetik el a cégek. Meglehetősen ambíciózusak a Gulf Keystone tervei, hiszen három év múlva napi 150 ezer, öt év múlva pedig napi 250 ezer hordónyi szénhidrogént akarnak felszínre hozni.

A természeti erőforrások minisztériumának szóvivője szerint a Gulf Keystone kiemelkedő teljesítményt nyújt Kurdisztánban, és emiatt a régió számára is fontos a vállalat, mivel 2015-re szeretnék elérni a napi 1 millió hordónyi olaj exportálását, ehhez pedig szükség van az olajcégek közreműködésére is.

A Shaikan mező elhelyezkedése Irak kurdisztáni régiójában

forrás: Mol.hu

A bejelentésre a Mol részvénye érdemben már nem tudott reagálni, a tegnapi záróára körül mozog az olajcég árfolyama. A Gulf Keystone ugyanakkor 6 százalékot meghaladó pluszban nyitott.

Gulf Keystone napi grafikon (London)

Forrás: Origo

Mol napi grafikon

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről