Szerzetesrendek a hazai gyümölcsfajták megőrzéséért

Vágólapra másolva!
A Boldogasszony Iskolanővérek és a Jezsuita Rend is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó ombudsmani kezdeményezéshez - erről közleményben tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A program keretében az egyházak és az önkormányzatok facsemetéket, illetve szaporítóanyagokat kapnak a Vidékfejlesztési Minisztérium intézményeinek génmegőrző fajtagyűjteményeiből, illetve a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat tagjaitól a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ koordinálásával.

Eddig 54 település jelezte részvételi szándékát a programban, 47 gyümölcsfaoltványt pedig ki is ültettek már templom- és parókiakertekbe. A tervek szerint ősszel már 600 oltványt juttatnak el a programban részt vevőkhöz.

Az ombudsman kezdeményezése nyomán a református és az evangélikus egyház vezetői, a szakmai és civil szervezetek, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium részvételével két éve jött létre a génállomány megőrzését szolgáló megállapodás, amelyhez további egyházi szervezetek és önkormányzatok is csatlakoztak - olvasható a kommünikében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!