Viharfelhők gyűlnek az Erste felett

Vágólapra másolva!
A hétfői Erste profit warningot követően az elemzők rendre visszavágták céláraikat az osztrák bankpapírra, ugyanakkor a konszenzus alapján még így is túlságosan optimistának számítanak a szakértők. Technikai szemmel nézve bár nem túl vonzó az Erste chartja, ugyanakkor a 20 eurós szint jókor állta a lejtmenet útját. Az optimista forgatókönyv szerint akár 22 euró fölé is benézhetne az árfolyam, igaz ezt egyelőre a mai csökkenés egyelőre nem támasztja alá.
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékben csökkentette az Erste részvényére számított célárfolyamát Mediobanca elemzője, de nem ő az egyetlen szakértő, aki a héten hasonló lépésre szánta el magát. A Bloomberg nyilvántartása szerint az elmúlt öt napban már tíz elemző vágta vissza a bankpapír célárát, aminek a hátterében az osztrák bank hétfői bejelentései állnak. Ezek szerint a harmadik negyedévben 660 millió eurós tőkeemelést terveznek, az így befolyó összeget a bank arra használja fel, hogy visszafizesse az államtól és magánbefektetőktől a válság során kapott 1,76 milliárd eurónyi úgynevezett részvételi tőkét.

Ráadásul egy burkolt profit warninggal is szembesülhettek a befektetők, a menedzsment friss előrejelzése szerint az üzemi eredmény 5 százalékos lemorzsolódás elé néz 2013-ban, míg az első negyedéves gyorsjelentés után még stagnálásra számítottak.

Forrás: Origo

Az elemzők többsége a hétfői bejelentések hatásaival indokolták lépésüket, a Mediobanca szakértője ezen kívül hozzátette, hogy korlátozottak a bank növekedési lehetőségei. A Bloomberg által összegyűjtött elemzői becslésekből 25,9 eurós konszenzus célárfolyam adódik, ami közel 3 százalékos csökkenésnek felel meg a hét elejéhez képest. Ezek alapján azonban az elemzők még túl optimistának számítanak a 20,5 euró körüli piaci árfolyamhoz képest.

Forrás: Origo

Bár optimistán indult a kereskedés ma az Erste papírban, a kezdeti pluszokat könnyen leadta a bankpapír, és már 1,5 százalékos mínuszban tartózkodik. Pozitív fejleményként fogható fel, hogy az elmúlt napokban 20 eurós szint megfogta az Erste árfolyamának lejtmenetét. Itt húzódó lélektani szint mellett a csökkenő trendcsatorna is található meg. Egy esetleges felpattanás esetén - ami az elmúlt napokban látható volt - nem zárható ki, hogy első körben a 200 napos mozgóátlagot is megcélozza a bankpapír 22,4 euró közelében.

Az Erste Group Bank árfolyam (Bécs)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!